LOT-populariseringsprijs voor project ‘Een schip vol woorden: Sporen van Afrika in het Sranantongo’
De AVT/Anéla-dissertatieprijs voor het best taalkundige proefschrift van het afgelopen jaar is gewonnen door Alex Reuneker voor zijn proefschrift over conditionele constructies in het Nederlands. De LOT populariseringsprijs 2022, waarmee een wetenschapscommunicatieproject op het gebied van de taalwetenschap gerealiseerd kan worden, gaat naar het project “Een schip vol woorden: Sporen van Afrika in het Sranantongo”. De genomineerden voor beide uitgereikte prijzen leggen hier meer uit over hun project of proefschrift.
De Anéla/AVT-dissertatieprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de auteur van het beste taalwetenschappelijke proefschrift dat het afgelopen jaar aan een Nederlandse universiteit is verdedigd. Alex Reuneker (Universiteit Leiden) won de prijs voor zijn proefschrift Connecting conditionals: a corpus-based approach to conditional constructions in Dutch. In zijn onderzoek bekeek Reuneker welke classificaties er van conditonele constructies bestaan in de wetenschappelijke literatuur. Dit vergeleek hij met de uitkomsten van een corpusanalyse van dergelijke constructies in het Nederlands. Volgens de jury is het proefschrift een voorbeeld in theoretische diepgang en methodologische breedte, en zijn de conclusies uitstekend onderbouwd én kristalhelder opgeschreven.
De LOT-populariseringsprijs gaat elk jaar naar een project dat taalkundige expertise voor een breed publiek toegankelijk maakt. In oneven jaren bestaat de prijs uit een bedrag van €1000, waarmee de bedenkers hun onderzoeksvoorstel kunnen realiseren. Margot van den Berg, Jeroen van Ravenhorst en Fresco Sam-sin winnen de prijs dit jaar voor hun project “Een schip vol woorden: Sporen van Afrika in het Sranantongo”. In dit project worden niet alleen teksten geproduceerd voor een online woordenboek, maar ook vijf mini-podcasts en een animatie. Bovendien werken de makers toe naar een tentoonstelling over de talen van Suriname waarin dit project een prominente rol zal krijgen. Met deze activiteiten willen de aanvragers de historische band die Afro-Surinamers hebben met Afrika zichtbaar maken aan de hand van individuele woordgeschiedenissen. De jury noemt het project bijzonder origineel en heel actueel. De jury prijst bovendien de bijdrage die het project levert aan een grotere bekendheid onder het grote publiek van de waarde van taalwetenschappelijk onderzoek.
De prijzen werden uitgereikt aan het eind van de Grote Taaldag, de jaarlijkse conferentie van de drie grote taalkundige organisaties die Nederland rijk is: Anéla (de Nederlandse Vereniging voor Toegepaste Taalwetenschap), AVT (de Nederlandse Vereniging voor Algemene Taalwetenschap) en LOT (de Landelijke Onderzoeksschool Taalwetenschap). Na twee online edities was de Grote Taaldag van 2023 weer op locatie. Met 160 bezoekers was de dag uitstekend bezocht.
Tijdens deze editie van de Grote Taaldag werden meer dan 65 presentaties gegeven, die samen het gehele vakgebied omvatten. Er vonden twee interactieve panelgesprekken plaats over actuele thema’s: wetenschapscommunicatie over taalwetenschap en interculturele communicatie. Bovendien was er dit jaar speciale aandacht voor het thema ‘taal & inclusiviteit’. Keynote-sprekers Annemiek Hammer en Martine Coenen gingen in hun lezing in op de inclusie van kinderen met een cochleair implantaat. Tijdens de pauzes presenteerden enkele deelnemers een lokale lekkernij die ze hadden meegebracht, inclusief uitleg over de historie van het baksel én de naam ervan.
Op het Taalgala werd ook de Grotevragenprijs gelanceerd door de Landelijke Onderzoeksschool Taalwetenschap in samenwerking met de Algemene Vereniging Taalwetenschap. Dit is een essaywedstrijd waarbij drie prijzen uitgeloofd worden voor de beste ideeën over grote vragen die de taalwetenschap de komende 10 jaar zullen gaan bezighouden. Met de prijs stimuleren LOT en AVT vernieuwende initiatieven vanuit de breedte van de taalwetenschap.
Jan van Galen zegt
Geweldig onderzoek allemaal en hulde voor deze taalkundigen. Ik kon een glimlach niet onderdrukken toen ik zag dat het onderzoek van als-dan-constructies geschreven is in het Engels. How low can you go, veel gekker moet het niet worden!