Taalkundig Nederland is een prijs rijker: de Grotevragenprijs, uitgeloofd door de Landelijke Onderzoeksschool Taalwetenschap in samenwerking met de Algemene Vereniging Taalwetenschap. Het gaat om een essaywedstrijd over de grote vragen van de taalkunde voor de komende tien jaar.
Bij de introductie van de prijs op het Taalgala in Utrecht afgelopen vrijdag werd alvast een voorschot genomen: de aanwezigen lanceerden tientallen papieren vliegtuigjes met daarop hun eerste steekwoorden voor ‘hot topics’ en een schets van hun samenwerkingsnetwerk.
Sharon Unsworth, host van het Taalgala en winnaar van de LOT-populariseringsprijs 2022, werd bestookt met de vliegtuigjes: “De steekwoorden geven een eerste indruk van onderwerpen die de gemoederen bezighouden, en maken nieuwsgierig naar de essays. Aan de fijnmazigheid van het netwerk te zien zal het in ieder geval niet moeilijk zijn om medeschrijvers te vinden!”
Met de essaywedstrijd wil de Landelijke Onderzoeksschool voor Taalwetenschap taalwetenschappers uitnodigen om samen na te denken over grote vragen waar de taalkunde zich de komende tijd over moet buigen. LOT-bestuurslid en AVT-voorzitter Dingemanse: “Kort en krachtig is het devies. Denk aan een squib, of de recente oproep voor Progress & Puzzles van de Cognitive Science Society. Goede vragen kun je in weinig woorden stellen. Zo hebben de fameuze probleemstellingen van Hilbert nog steeds invloed op de wiskunde. We zien uit naar veel creatieve inzendingen.”
Volledige aankonding
In 2023 looft de Landelijke Onderzoeksschool Taalwetenschap in samenwerking met de Algemene Vereniging Taalwetenschap prijzen uit voor de beste ideeën over wat de grote vragen worden die de taalwetenschap in de komende 10 jaar zullen gaan bezighouden.
Het gaat bij deze Grotevragenprijs om ideeën die in ons veld breed gedeeld zouden kunnen worden. We vragen dan ook om een essay van maximaal 1500 woorden (bibliografie uitgezonderd), geschreven en ondertekend door minstens 3 auteurs uit minstens 3 LOT-instituten, dat uitlegt, aannemelijk maakt en verdedigt wat volgens jullie de grote vragen gaan worden.
De beoordelingscriteria voor deze essays zijn:
- duidelijkheid
- overtuigingskracht, zowel naar taalwetenschappers toe als naar niet-taalwetenschappers toe
- brede relevantie van de vragen (ze hoeven niet origineel te zijn)
- diversiteit van het auteursteam, ook qua linguïstisch domein en subdiscipline
- geschiktheid om eventueel als inspiratie te fungeren voor een (zeer) grote nationale onderzoeksaanvraag
Tijdspad:
- deadline indiening: 1 mei 2023
- beoordeling door de jury (bestaand uit het LOT-bestuur) in mei 2023
- uitreiking van de prijzen eind mei of begin juni 2023
Er worden maximaal drie prijzen uitgereikt, van 1800, 1500 en 1200 euro. Alle inzendingen worden (met instemming van de auteurs) via de LOT-site openbaar gemaakt en de prijswinnende essays worden bovendien voorgedragen voor publicatie in Linguistics in the Netherlands 2023.
De essaywedstrijd is onderdeel van de strategie van LOT om ondersteuning te bieden voor vernieuwende initiatieven vanuit de breedte van de taalwetenschap. Het is mogelijk dat deelnemende essays een rol zullen spelen in een toekomstige nationale onderzoeksaanvraag, met steun van LOT en in samenspraak met de auteurs.
Meer informatie over indienen is te vinden op de website van LOT.
Laat een reactie achter