Iedere maand plaatsen we de korte samenvattingen van nieuw verschenen artikelen in het Handboek Didactiek van Levende Talen Nederlands. Deze maand:
Imagologie, Janneke Weijermars
Bekend zijn de stereotypen van de stugge Fries, de nuchtere Hollander, de spilzieke Griek of de frivole Fransman. Imagologie bestudeert de gewoonte om samenlevingen en personen te stereotyperen aan de hand van hun nationaliteit of ras en onderzoekt hoe zulke gemeenplaatsen over de zogenoemde volksaard in literaire teksten en andere cultuuruitingen zich verspreiden en ontwikkelen.
Standaardgeschilpunten: Waardeoordelen, Yke Schotanus en Roderik van den Bos
Kun je een redelijk gesprek houden met iemand die er andere waarden op na houdt? Die een andere smaak heeft, of een ander geloof? En valt er überhaupt iets te onderbouwen aan een mening? Ja, dat kan. Het standaardgeschilpuntenmodel voor waardeoordelen biedt houvast aan iemand die een waardestelling moet verdedigen, maar ook aan iemand die in een conflict over waarden op zoek moet naar aspecten van de kwestie waar wél overeenstemming over bereikt kan worden.
Standaardgeschilpunten: Zijnsoordelen, Yke Schotanus en Roderik van den Bos
Een feit is een feit, zou je zeggen. Daar valt niets aan te beargumenteren. Toch is er soms aardig wat overtuigingskracht nodig om mensen ervan te overtuigen dat iets een feit is, of zelfs dat een bepaald ‘zijnsoordeel’ (een uitspraak over de feitelijkheid van iets) ‘aannemelijk’ is. Het standaardgeschilpuntenmodel dat hierbij hoort is nauw verwant aan dat voor waardeoordelen.
Standaardgeschilpunten: Vergelijkende stellingen, Yke Schotanus en Roderik van den Bos
In de praktijk staat een voorstel, een waardeoordeel, een interpretatie of een verklaring, zelden op zich. Vaak moet je een afweging maken tussen meerdere alternatieven. Hoe ga je daarmee om?
Laat een reactie achter