De opleidingen Nederlands in Nederland worden niet samengevoegd. Dat was het antwoord van minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen tijdens het Kamerdebat over Wetenschapsbeleid gisterenavond op vragen van CDA-Kamerlid René Peters. Het debat kan hier worden nagekeken (de bijdrage van Peters kan worden aangeklikt; het relevante deel van Dijkgraafs antwoorden begint ongeveer op 2:28).
In zijn antwoord zegt de minister dat de samenwerking waar het gaat om personeelsbeleid alleen gaat over ‘bijvoorbeeld specialisaties’ (voor sommige specialisaties moet je er vooral voor zorgen dat die in ieder geval ergens in Nederland vertegenwoordigd zijn; bij Sterrenkunde is dit al zo geregeld. Verder is de zogeheten ‘joint degree’ (waarbij studenten in iedere stad dezelfde opleiding doen en ook een gezamenlijk diploma krijgen van de betrokken universiteiten) volgens de minister ‘geen onderdeel van de sectorplannen’ maar ‘een advies van de Nationale Commissie Sectorplannen’ (dat men dus ook naast zich neer kan leggen). De minister meldde ook expliciet dat ‘er geen opleidingsplaatsen gesloten worden. Er wordt alleen naar meer samenwerking gestreefd’. In het vervolg van zijn antwoord meldt hij bovendien dat voor Frans en Duits wel degelijk naar een gezamenlijke opleiding wordt gestreefd.
Het antwoord van de minister bevestigt wat hij vorige week in zijn brief schreef: voor Nederlands wordt alleen gestreefd naar samenwerking tussen de opleidingen. Deze samenwerking zijn die opleidingen enkele jaren geleden overigens al begonnen, in de vorm van een Raad voor de Neerlandistiek.
Het wachten is nu op de decanen die hebben aangekondigd binnenkort te komen met een ‘beleidskader’ om de sectorplannen uit te voeren.
Laat een reactie achter