Call for papers themanummer TNTL
De academische aandacht voor poëzie lijkt de afgelopen decennia afgenomen, in elk geval in de neerlandistiek, concludeerde Kila van der Starre eind 2021 in het jubileumnummer van het tijdschrift Nederlandse letterkunde. Afgezien van het themanummer dat hetzelfde tijdschrift in 2015 maakte over beeldvorming van het dichterschap, het themanummer ‘Poëzieanalyse vandaag’ van Spiegel der Letteren in datzelfde jaar en het special issue over rouwpoëzie dat Bram Lambrecht in 2019 maakte voor Verslagen en Mededelingen van de KANTL, moet de studie van de Nederlandstalige letterkunde zich de laatste jaren tevreden stellen met incidentele tijdschriftbijdragen met moderne poëzie als onderwerp. Buiten de academische tijdschriften gebeurde er dan weer opvallend veel – van de publicatie van de reeks millenniumboeken (Dichters, Bundels en Gedichten van het nieuwe millennium, 2016-2021) tot het boek Barricadepoëzie (2021) onder redactie van Kornee van der Haven en Johan Sonnenschein, en van de proefschriften van Kila van der Starre (2021) en Liesbeth Vonhögen (2017) tot een special van Levende Talen Magazine over hedendaags poëzieonderwijs (2023).
Hoewel veel academisch actieve neerlandici zich dus (nog altijd) bezighouden met poëzie, vertalen hun activiteiten zich niet vaak in publicaties in peer-reviewed vaktijdschriften. Daarom wijdt TNTL graag een dubbeldik themanummer aan onderzoek naar de moderne poëzie in het Nederlandse taalgebied, hier opgevat als poëzie vanaf 1900. In het bijzonder zijn we op zoek naar bijdragen waarin een tekst- of contextgerichte benadering wordt toegepast op een casus (een gedicht, een bundel, een oeuvre van één dichter of meerdere gedichten, bundels of oeuvres vanuit een comparatief perspectief), bij voorkeur gestuurd door een vernieuwend theoretisch kader dat nieuwe perspectieven op 20e– en 21e-eeuwse poëzie mogelijk maakt. Hierbij kan worden gedacht aan:
- Ecokritische lezingen van 20e– en 21e-eeuwse poëzie
- Lecturen van 20e– en 21e-eeuwse poëzie vanuit queer theory, disability studies of transpoetics
- Postkoloniale analyses van 20e– en 21e-eeuwse poëzie
- Interpretaties van 20e– en 21e-eeuwse poëzie met een focus op medium en materialiteit
- Interdisciplinaire benaderingen van 20e– en 21e-eeuwse poëzie, bijvoorbeeld vanuit het perspectief van de stilistiek of de psycholinguïstiek
- Internationaal vergelijkend onderzoek naar 20e– en 21e-eeuwse poëzie, waarbij trends in het Nederlandse taalgebied worden afgezet tegen trends in andere taalgebieden
De redactie van het themanummer is in handen van dr. Jeroen Dera (RUN) en dr. Kila van der Starre (UU). Abstracts voor een bijdrage zien we graag uiterlijk 1 september 2023 tegemoet via jeroen.dera@ru.nl. Abstracts beslaan maximaal 200 woorden en omvatten in elk geval de voorgestelde casus(sen) en benaderingswijze(n) die in het artikel centraal worden gesteld.
De geaccepteerde abstracts worden uitgewerkt tot een artikel van circa 6500 woorden, met als deadline 15 juni 2024.
Laat een reactie achter