Datum: 29 juni 2023
Tijd: 16:00 – 17:00 uur (NL-tijd)
Locatie: YouTube
Taal: Afrikaans & Nederlands
Donderdag 29 juni zijn er maar liefst drie Afrikaanse schrijvers in het Zuid-Afrikahuis op bezoek: de bekende jeugdboekenschrijfster Anzil Kulsen en twee recent gedebuteerde dichters, Louis du Plessis en Helena Ewert. Alle drie nemen ze deel aan een groepsreis door de Lage Landen waarop taal en literatuur centraal staan. Natuurlijk komen ze ook langs bij ‘Boeken uit het Huis’!
Anzil Kulsen
Anzil Kulsen is een Noord-Kaapse schrijver die erom bekend staat dat ze in haar werk verschillende varianten van het Afrikaans gebruikt. Anzil studeerde Afrikaanse literatuur aan de Universiteit van Suid-Afrika en werkt als projectmanager voor de ATKV, waar ze verantwoordelijk is voor de bevordering van lees- en schrijfprojecten in afgelegen dorpjes.Anzils jeugdromans Zita, ‘n Hart vol sand en Sorrie maak nie gesond nie gaan in op actuele thema’s als mensenhandel, date rape en het morele verval in klein gemeenschappen. In deze jeugdromans laat Kulsen ook zien hoe het Standaardafrikaans wordt beïnvloed door het Oranjerivier-Afrikaans en de inheemse talen van Zuid-Afrika.Inmiddels zijn er van Anzils hand al meer dan twintig korte verhalen in tijdschriften en verzamelbundels verschenen, en ook twee romans voor volwassen die gaan over thema’s als seksverslaving, mensenhandel, prostitutie en eetstoornissen.Dit jaar verschijnen er bij uitgeverij LAPA twee nieuwe kinderboeken van Anzil, Karatekas: Dorings en Drake en Koningsdogters: Ragab. Ragab is Anzils eerste graphic novel.
Louis du Plessis
Louis du Plessis groeide op een wijnboerderij tegen de helling van de Helderberg op, studeerde geschiedenis en politieke filosofie in Stellenbosch en promoveerde in 1988 in Pretoria in de politicologie.Na een carrière in het leger onder meer als lid van het Eerste Bataljon Parachutisten werd Louis universitair hoofddocent politicologie aan de faculteit Militaire Wetenschappen van de Universiteit Stellenbosch. Daarnaast vervulde hij diverse bestuursfuncties, onder meer bij de Afrikaanse Taalraad. In 2008 ontving hij de presidentiële orde van de Gouden Protea.Als academicus publiceerde hij uiteraard vele artikelen, hoofdstukken en ook columns. Hij trad op als mederedacteur van verschillende wetenschappelijke publicaties en was lid van de redactie van het Verklarende Politieke Woordeboek. Daarnaast schrijft hij echter ook af en toe gedichten, en een selectie daaruit is opgenomen in zijn dit jaar is bij uitgeverij Naledi verschenen debuutbundel Teen Helderberg.
Helena Ewert
Helena Ewerts eerste gepubliceerde gedichten en essays verschenen in de jaren tachtig in twee wedstrijdbundels van de Suid-Afrikaanse Akademie vir Wetenskap en Kuns. Ze studeerde Afrikaans-Nederlands aan de Universiteit van Stellenbosch, waar professor Lina Spies, zelf een bekende dichter, haar mentor werd. Sinds 1994 werkt Helena als lerares Afrikaans op een middelbare school in Oudtshoorn, waar ze haar leerlingen niet alleen liefde voor taal en literatuur bijbrengt, maar ze ook inspireert om zelf verhalen en gedichten te schrijven. Dankzij de lockdown tijdens de coronapandemie vond Helena de rust om zich eindelijk eens op haar eigen schrijfwerk te concentreren. Dat leidde tot verschillende verspreide publicaties, onder meer in Vrye Weekblad en de door Daniel Hugo mee samengestelde coronadichtbundel Maskers en Mure, en ten slotte ook in de zelfstandige bundel grondstof, die in 2022 bij Turksvy Publikasies verscheen.Deze editie van ‘Boeken uit het Huis’ wordt gepresenteerd door journalist, vertaler en programmamaker Ingrid Glorie.
Over ‘Boeken uit het Huis’
Vijf keer per jaar wordt er een boekpresentatie gelivestreamd via het YouTube-kanaal van het Zuid-Afrikahuis. De presentaties duren van 16.00 uur tot ca. 17.15 uur. Het is mogelijk om vragen te stellen via de chat. Livestream gemist? Geen probleem, want u kunt de presentatie op elk gewenst moment terugkijken. Het doel van ‘Boeken uit het Huis’ is de bekendheid van de Afrikaanse taal en de Afrikaanstalige literatuur in de breedste zin van het woord in Nederland, Vlaanderen en wereldwijd te bevorderen. ‘Boeken uit het Huis’ is een project van het Zuid-Afrikahuis in Amsterdam in samenwerking met de Taalunie.
Laat een reactie achter