Deze zomer publiceren we op Neerlandistiek iedere vrijdag een bespreking van een kinderboek door Eline Zenner. De recensies verschenen eerder op https://www.lees-wijzer.be/boeken/
De blauwe zangvogel
De reis van het dier op zoek naar de eigen identiteit is een sjabloon in de (kinder)literatuur. Een hoofdpersonagedier verlaat de eigen biotoop op zoek naar bevrediging van een onbestemd verlangen. Onderweg komt het hoofdpersonagedier ook andere dieren tegen. Die dienen om doelgericht levenswijsheden mee te geven, maar natuurlijk ook wel om het repertoire fauna en flora van onze jonge lezers wat uit te breiden. De zingevende boodschappen van de passanten verenigen zich in ons hoofdpersonagedier dat uiteindelijk, voldaan van al die ervaringen, weer thuis aankomt. Daar komt ons hoofdpersonagedier tot de vaststelling dat het klokje toch eigenlijk nergens tikt als het thuis doet.
Op dit sjabloon is ook De blauwe zangvogel van Vern Kousky geënt. Ons hoofdpersonagedier is – die zien we aankomen – een blauwe zangvogel. Die voelt zich anders dan haar gele zusjes waardoor ze niet meteen de eigen stem vindt. Hop, zegt moeder-vogel. De wijde wereld in, jij. Ga en ontdek! En zo vliegt de vogel uit. Onderweg komt de zangvogel een prachtig geïllustreerde kraanvogel tegen, een niet van humor gespeende uil, de obligatoire pinguïnfamilie en een imposante raaf. De tocht brengt de blauwe vogel onverwacht weer in het eigen nest. Het nest is er net als vroeger, de vogel zal nooit meer dezelfde zijn. De blauwe vogel vindt het lied en zingt.
De blauwe zangvogel zingt een lied samen met haar gele zussen. Elk in een wat andere toon en met een andere kleur, maar uiteindelijk, zoals ook in dit verhaal, zoals die gebekt is.
Vern Kousky | De blauwe zangvogel | leeftijd: 4+ | Van Goor | 2023
Laat een reactie achter