Deze zomer publiceren we op Neerlandistiek iedere vrijdag een bespreking van een kinderboek door Eline Zenner. De recensies verschenen eerder op https://www.lees-wijzer.be/boeken/
Ik denk, dus ik ben. Klinkt goed, Descartes, maar daarmee leg ik niet aan de kinderen uit wat denken is. Ik kan het ze niet uitleggen, omdat ik het zelf niet begrijp. Hoe ik denk, waar die gedachten vandaan komen, hoe mijn geheugen me zo veel kan terugwerpen waarvan ik niet wist dat ik het had bijgehouden, en waarom ik zelf zo veel denk over denken.
Ga er als kind maar eens mee om. Die half-talige interne monoloog waar je geen vat op krijgt, maar die altijd met je meereist. Het is een stem die fluistert of roept, instrueert of tempert, soms toch even lijkt te zwijgen.
Dit boek helpt je dit soort losse reflecties over gedachten om te zetten in een gesprek op kindermaat. Dat doet het boek redelijk letterlijk met een vraag-en-antwoordstructuur. Zo ga je vanzelf eerst even samen met je leesmaatje nadenken over jullie eigen antwoord op de vraag, voor je kijkt wat Annelies Beck er zelf over te vertellen heeft. De integere potloodtekeningen van Hanneke Siemensma stuwen je haast Socratische tocht verder. Soms illustreert ze redelijk expliciet wat ons denken bewerkstelligt, zoals hoe we dankzij ons fantasie-denken ons zelfbeeld in een spiegel kunnen vervormen tot wat we maar wensen te zijn. Op andere pagina’s is de band tussen beeld en tekst minder rechtstreeks. En dat zet aan tot … Denken.
Annelies Beck & Hanneke Siemensma | Gedachten denken | Leeftijd: alle leeftijden | Querido | 2022
Robbert-Jan Henkes zegt
Is dit een bespreking of een biblion-achtig signalement? Ik wil maar zeggen: het mag best wat uitgebreider (niet veel).