Met veel genoegen en zo vlug als het kon heb ik de speciale editie van ANNO 2050 van De Lage Landen ‘Een verleden met toekomst in 14 essays’ uitgelezen. De publicatie is er naar aanleiding van het staatsbezoek op 20 tot 23 juni 2023 van de Nederlandse koning en zijn gemalin aan België. De editie ontstond binnen de “context bij Cultuur in Vlaanderen en Nederland”.
Acht essays staan in een eerste deel met de titel “Van toen en nu. De overige sluiten ook aan bij de titels met de naam “Van nu en straks”.
Het zijn stuk voor stuk essays met een hoge inhoudswaarde, omdat de thematiek in kort bestek behandeld moest worden en in enkele bladzijden het thema van het essay zo beknopt en zo treffend mogelijk aan de orde moest komen. Eminente auteurs stoffeerden de bundel. Historici, hoogleraren literatuur en taalkunde, een hoogleraar klinische psychologie en psychoanalyse, een filosoof, een paar eigentijdse auteurs staan garant voor de kwaliteit van de inhoud.
De premiers Alexander De Croo en Mark Rutte openden de bundel respectievelijk met een stuk “Een tegencultuur van vrije burgers” en “Een voorbeeld voor heel Europa”. De hoofdredacteur Henrik Tratsaert van het tijdschrift De Lage Landen en gedelegeerd bestuurder van Ons Erfdeel vzw leidde dan de bundel in.
Na de terugblik op de geschiedenis van de lage landen bij de Noordzee, doen een aantal auteurs een speculatieve greep naar de toekomst van onze landen. Zowel optimisme als pessimisme komen naargelang van de visie van de auteurs naar voren. Niet minder dan drie auteurs hebben het over de artificiële intelligentie, nu voluit in de actualiteit. Ook in deze publicatie blijkt de klimaatopwarming de meest ernstige problematiek waarmee de huidige en de komende generaties te maken hebben. Binnen de gegeven opdracht aan de auteurs rond het voorgestelde thema zit er in de bundel een ruime verscheidenheid van visies die elke bewuste en denkende lezer kunnen boeien en tot reflectie kunnen aanzetten.
Voor de lessen
En dat doet denken aan de geschiktheid van deze verscheiden en rijke bundel teksten voor verschillende vormen van het onderwijs. Leesvaardigheid en schrijfvaardigheid zijn in de vakliteratuur en in de politiek veel besproken vaardigheden die meer dan een steuntje kunnen gebruiken. Hier denken we dan ook in de eerste plaats op wat hoger niveau aan de klassen 5 en 6 van het VSO en het VWO in Vlaanderen en Nederland. De geplande en weloverwogen behandeling van de essays in deze bundel is beslist geschikt lesmateriaal voor de wat oudere leerlingen. Zij mogen zich voorbereiden op die vorm van lezen en schrijven waarmee zij worden geconfronteerd in het hoger onderwijs aan universiteit en hogeschool. Daar lezen ze langere teksten, daar moeten ze schrijfopdrachten vervullen en scripteis schrijven waarvoor ze met deze essays een prachtige voorbereiding krijgen.
En waarom ook niet deze bundel voor onderwijsdoeleinden aanbevelen voor datzelfde hoger onderwijs voor de initiële voorbereiding van de behandeling van uitvoerige taken die studenten in het hoger onderwijs te wachten staan. Voor studenten Nederlands en geschiedenis bijvoorbeeld is dit gesneden brood. Elke beginnende student voor wie een culturele oriëntering belangrijk is binnen zijn studiecurriculum vindt in de verscheidenheid van de veertien essays zijn gading.
En die gedachte voert nagenoeg automatisch naar de studenten die Nederlands als studievak kiezen aan buitenlandse universiteiten in de hele wereld. De essays sluiten naadloos aan bij heet onderwijs in Nederlandse cultuur met een blik op heet verleden en een poging tot kijk in de toekomst.
Voor al die groepen van studenten kan deze bundel binnen een redelijke lestijd behapbaar is als die lessensessies gebaseerd zijn op een degelijke lectuur voorafgaand aan de synthetiserende klas- en leergesprekken.
Vooral de docenten die binnen de opdracht boeiende en relevante teksten met hun studenten willen behandelen, vinden in deze speciale editie van De Lage Landen ongetwijfeld geschikt les- en studiemateriaal .
Laat een reactie achter