Gisteren presenteerden we in het Luxor Theater in Zutphen het H.C. ten Berge Handboek. Het was een feest om dit boek te maken samen met Piet Gerbrandy en Carl De Strycker en met bijdragen van achtentwintig schrijvers van alle generaties. Met dat laatste ben ik erg gelukkig: de oudste auteurs debuteerden in de jaren zestig, de jongsten zaten nog bij mij in de collegebanken.
Rode draad in het oeuvre van Ten Berge is het vermogen om zich door middel van verbeelding, onderzoek en empathie te verplaatsen in het leven en lot van andere mensen. Weinig oeuvres hebben een vergelijkbare diepgang en spanwijdte. Wat hij sinds 1964 schreef over de aantasting van de natuurlijke leefomgeving, de schade van koloniale en industriële expansie, smeltende gletsjers, de helderheid van de droge arctische koude en het gevoelslandschap van de traditiebewuste experimentele poëzie is actueler dan ooit.
Het was een bijzondere aflevering van Meander Live door Hans Puper. Na zijn opening vertelde Carl het een en ander over de wordingsgeschiedenis van ons boek en bood Piet het eerste exemplaar aan. Vervolgens las de dichter voor uit eigen werk en ging ik met hem in gesprek onder de titel ‘De landschappen van H.C. ten Berge’.
Daarna nog een borrel en een fijn diner met de schrijver die morgen zijn vijfentachtigste verjaardag viert.
Het Handboek wil de diepte van het oeuvre sonderen en nieuwe interpretaties aanreiken. Het wil ook zes decennia poëziegeschiedenis belichten door het prisma van de dichter die als ’transmontanus’, ‘witte sjamaan’, ‘de laatste modernist’, ‘raaf’ en ‘specht’ telkens weer nieuwe wegen openlegt voor volgende generaties.
Het boek is te bestellen bij de uitgeverij en bij de boekhandel.
Piet Gerbrandy, Mathijs Sanders, Carl De Strycker (redactie), H.C. ten Berge Handboek. Gent: PoëzieCentrum, 2023. Bestelinformatie bij de uitgever.
Laat een reactie achter