Traditiegetrouw geeft het Meertens Instituut elk jaar een nieuwjaarsboek uit, over een onderwerp dat centraal staat in het taal- en cultuuronderzoek. Dit jaar is dat Wat schaft de pot?, een bundeling vol historische, culturele en taalkundige inzichten over eetcultuur in Nederland: van de geschiedenis van de oliebol tot dialectspreekwoorden over eten en voedsel. Het boek ligt vanaf 8 januari in de winkel en is nu al online te bestellen.
Eten doen we allemaal. We hebben voedsel nodig om in leven te blijven, maar eten heeft ook een belangrijke sociale functie. Wie wat eet, met wie en wanneer speelt een rol in de vorming van onze identiteit en onderlinge relaties. Hier komt ook nationale identiteit om de hoek kijken. Waarom associëren mensen sommige voedingsmiddelen en eetgewoonten met Nederlandse identiteit, en andere niet? En kun je eigenlijk wel spreken van een Nederlandse eetcultuur?
De auteurs van Wat schaft de pot? brengen vanuit verschillende disciplines eetcultuur in Nederland en Nederlandse eetcultuur in het buitenland ter tafel. Ze duiken de geschiedenis in van de culinaire diplomatie, onderzoeken de koloniale sporen van ingrediënten en gerechten in archieven, en bieden historische bespiegelingen op hoe ‘typisch Nederlands’ bekende lekkernijen als drop en oliebollen eigenlijk zijn. Ze onderzoeken in hoeverre verschillen tussen Nederlandse en Vlaamse eetcultuur tot uiting komen in dialectspreekwoorden, en hoe het thema voedsel/eten terugkomt in de taal- en cultuurcollecties van het Meertens Instituut.
Al met al biedt Wat schaft de pot? een rijk, smaakvol palet aan perspectieven op eetcultuur in Nederland.
Wat schaft de pot? Eetcultuur in Nederland door de jaren heen | Redactie: Judith Brouwer, Marieke van Erp, Marieke Hendriksen, Rebeca Ibáñez Martín, Olga Leonhard en Irene van Renswoude, met verdere bijdragen van Martine de Bruin, Jeroen van Craenenbroeck, Marijke van Faassen, Stef Grondelaers, Rik Hoekstra, Lidy Jansen, Nina Lamal, Caro Matulessya, Milja van Tielhof | ISBN 978 94 6471 153 0 | Paperback | 156 pagina’s | verkoopprijs € 21,90 | Vanaf 8 januari 2024 in de winkel, nu al online te bestellen
Laat een reactie achter