Over missie- en zendingsliteratuur; met Benoît Verstraete-Hansen, Susan Legêne en Felix Burleson
De literatuur van zendelingen en missionarissen is een verwaarloosd genre, ongetwijfeld omdat we vandaag de dag een broertje dood hebben aan evangelische boodschappen in romans en jeugdboeken, die we zien als deel van het koloniale project. Maar de literatuur van zendelingen en missionarissen heeft een enorme omvang gekend. Zij laat veel zien over hoe mensen eeuwenlang dachten en ze toont de bevlogenheid en idealisme van velen die naar de tropen trokken.
Benoît Verstraete-Hansen schreef een boek over dit vergeten genre. Hij schilderde het leven van evangelist-schrijver Peter Martin Legêne (1885-1954), een Deense zendeling die voor het Zeister Zendingsgenootschap naar Suriname trok en daar samen met zijn vrouw een kindertehuis opende. Maar Legêne schreef ook circa 70 boeken: romans, verhalen voor de jeugd, reisverslagen, biografieën. Benoît Verstraete-Hansen zal over het leven van Legêne vertellen, en het eerste exemplaar van zijn boek, Leven in dienst van de Heiland, aanbieden aan prof. Susan Legêne, directe nakomeling van de Deen. Zij zal haar licht laten schijnen over Legênes jeugdboek De gebroken tomahawk. Acteur Felix Burleson draagt de mooiste passages voor uit het werk van de schrijver.
De presentatie is in handen van Michiel van Kempen.
Datum en tijd: Zondag 11 februari 2024 | Aanvang 15.00 uur | Zaal open 14.30 uur | Entree € 6,00 | Stadspas € 5,00 | Vrienden van Huis De Pinto gratis
Laat een reactie achter