In 2023 was de stad Sint-Niklaas voorzitter van het Intergemeentelijk Project (IGP) Land van Reynaert, een samenwerkingsverband tussen gemeenten uit het Waasland, Lochristi, Destelbergen en het Zeeuws-Vlaamse Hulst. In het kader van dit voorzitterschap ontwikkelde het Reynaertgenootschap (met middelen van het IGP) een brochure vol lestips voor leerkrachten uit het basisonderwijs. Het Middelnederlandse Reynaertverhaal is uiterst geschikt voor diverse toepassingen in de onderwijspraktijk. Aan de slag met Reynaert (coördinatie Hilde Reyniers, vormgeving Ilse Praet) wil de Reynaertmaterie op een speelse manier ontsluiten en is een grabbelton van lesideeën voor begeleiders en lesgevers. Ze kwam tot stand in samenwerking met de Odisee Hogeschool, campus Sint-Niklaas.
Leerlingen van diezelfde hogeschool maakten o.l.v. docent Marianne Vonck diverse lesmappen om te gebruiken bij de lectuur en verwerking van de dichtbundel Vossenkwaad van Yvan De Maesschalck (die ondertussen integraal digitaal te raadplegen is). Deze zeer positief onthaalde moderne Reynaertlyriek is bijzonder interessant om het middeleeuwse vossenverhaal in de laatste jaren van het secundair/voortgezet onderwijs te verkennen. Zie https://www.reynaertgenootschap.be/educatie/vossenkwaad/
Het proefschrift van J.W. Muller in What the Fox
Het slotevent van het Sint-Niklase IGP-voorzittersjaar was de opening van What the Fox. Reynaerdiana uit de collectie van Rik Van Daele. Dit is de eerste tijdelijke tentoonstelling (nog tot 31 maart 2024) in het nieuwe Curiosum (onderdeel van de Stedelijke Musea), zie https://www.museasintniklaas.be/tentoonstellingen/what-fox. De tentoonstelling bevat één topstuk dat de lezers en fans van De Reynaert. Leven met een middeleeuws meesterwerk en alle Reynaertwetenschappers zal intrigeren: het ‘doorschoten’ exemplaar van het proefschrift van J.W. Muller (1858-1945, zie https://profs.library.uu.nl/index.php/profrec/getprofdata/1438/17/26/0). Het was zestig jaar lang de levensgezel van de eerste Nederlander die op de Reynaert promoveerde en bevat honderden notities en een handvol kaartjes en brieven van Mullers vakgenoten. In de expositie zijn enkele honderden Reynaertvoorwerpen en -boeken te zien.
Laat een reactie achter