Op maandag 27 mei 2024 zal een nieuwe reeks webinars in het kader van het project Voortvarend Nederlands Virtueel van start gaan bij de IVN. Het startschot zal worden gegeven met een webinar van Frits van Oostrom over het beroemde middeleeuwse verhaal Van den vos Reynaerde.
Wat maakt de Middelnederlandse Reynaert toch zo breed aansprekend en wat is er eigenlijk zo goed aan dit verhaal? Onder leiding van moderator Orsolya Réthelyi zal Van Oostrom proberen een antwoord te vinden op o.a. deze vragen samen met de deelnemers aan dit webinar.
Je kunt jezelf gratis opgeven als deelnemer via de link in dit bericht tot en met 26 mei.
De middeleeuwse Van den vos Reynaerde, alom erkend meesterwerk van de Nederlandse literatuur, geldt tegelijk als prototypische vertolking van de Vlaamse volksaard én is wereldwijd verbreid tot op de dag van vandaag. Het online seminar zal beide dimensies van de tekst belichten, met speciaal accent op laatstgenoemde.
Wat maakt de Middelnederlandse Reynaert toch zo breed aansprekend, en onverwoestbaar? Is het de universele traditie van de trickster, de antropologische benaming voor helden die hun omgeving telkens opnieuw te slim af zijn? Waarom staat dan juist het tricksterverhaal over de Vlaamse vos wereldwijd als meesterwerk te boek? Wat is er eigenlijk zo goed en zo speciaal aan Van den vos Reynaerde?
Deelnemers zal worden gevraagd vooraf te reflecteren op de aanwezigheid van tricksters en Reynaert in hun cultuurgebied, zowel binnen als buiten de universiteit. Wat is voor die aanwezigheid karakteristiek; en indien Reynaert ontbreekt, wat zou daarvoor de verklaring kunnen zijn? Als bonusvraag kan worden aangesloten bij het eerdere IVN-webinar over de “animal turn”: wat voor dierenverhaal is Van den vos Reynaerde eigenlijk?
Het project Voortvarend Nederlands Virtueel! wordt gefinancierd door de Taalunie.
Spreker: Frits van Oostrom
Datum en tijd: maandag 27 mei 2024 van 15.00-16.00 uur
Moderator: Orsolya Réthelyi (Orsi)
Link aanmeldformulier
Je kunt jezelf aanmelden via deze link . Aanmelden kan gratis tot en met 26 mei.
Frits van Oostrom (1953) studeerde in Utrecht Middelnederlandse taal- en letterkunde, en werd in 1982 op zijn 29e hoogleraar in de Nederlandse letterkunde tot de Romantiek. Van 2002 tot zijn emeritaat in 2023 was hij hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Ook was hij onder meer gasthoogleraar aan Harvard University en in Bologna, president van de KNAW en voorzitter van de commissie die de Canon van Nederland ontwierp. Hij ontving talrijke prijzen en eerbewijzen, waaronder de AKO Literatuurprijs, de Spinozaprijs en in Vlaanderen de Keizer Karelprijs en de Gouden Penning van de Belgische Akademie van Wetenschappen. Zijn boek Nobel streven (over ridder Jan van Brederode) werd in 2018 bekroond met de Libris Geschiedenisprijs. In 2023 verscheen zijn boek De Reynaert. Leven met een middeleeuws meesterwerk, bedoeld als eerbetoon aan zowel de Middelnederlandse tekst als het daarmee verbonden vakgebied. Het boek werd zeer lovend ontvangen.
Orsolya (Orsi) Réthelyi (1970) letterkundige/ historica/ literair vertaler is universitair hoofddocent Nederlandse letterkunde en cultuurgeschiedenis. Ze leidt de Vakgroep Neerlandistiek van de Eötvös Loránd Universiteit Boedapest (ELTE) in Boedapest, Hongarije. Haar huidige onderzoek is gericht op interculturele en literaire transfer tussen Nederland/Vlaanderen en Oost-Europa, de verspreiding van oudere en moderne literatuur door middel van vertaling en bewerking, en de cultuurgeschiedenis en literatuur van migratie.
Meer Voortvarend Nederlands
Bekijk eerdere edities van Voortvarend Nederlands via deze link.
Laat een reactie achter