Burgemeester Sybrand Buma van de gemeente Leeuwarden en zijn collega Koen Schuiling van de gemeente Groningen kregen vorige week in het atelier van Frisian Colorists & Restorers de eerste handgedrukte prenten uitgereikt die de opmaat vormen tot een bijzondere uitgave waarin teksten van de Groninger hekeldichter Gerhard Nicolaas Heerkens (1726-1801) centraal staan. Hij beschreef het Fries/Groningse landschap. Voor zover bekend is er van dit in het Latijn geschreven boek nooit een vertaling verschenen.
De Frisian Colorists & Restorers, gevestigd in de Blokhuispoort in Leeuwarden, zijn gespecialiseerd in het inbinden, restaureren en inkleuren van antieke boeken. Daarnaast werken de medewerkers zo nu en dan aan een eigen project. Zo brachten ze in 2018, Leeuwarden-Fryslân was toen culturele hoofdstad van Europa, Elf steden 11 verhalen uit met teksten van Susan van den Berg (1973 – 2023) en tekeningen van Siebrand Doornkamp. Uitgever was De Ryp, útjouwerij fan de Gerben Rypma Stifting.
Handgemaakte uitgave
Dit keer staat dus opnieuw een bijzondere uitgave op stapel. Zinsneden uit deze Aves Frisicae waarin 10 vogels centraal staan zullen metrisch worden vertaald, niet alleen in het Nederlands door Niels Bakker maar ook in het Fries en het Gronings door respectievelijk Goffe Jensma en Klaas Pieterman. Siebrand Doornkamp zorgt voor passende illustraties van de vogels en hun eieren, die in de originele uitgave ontbreken. Deze afbeeldingen zullen worden overgezet op een drukplaat en met de antieke cilinderhandpers van het bedrijf worden gedrukt en uiteindelijk met de hand ingekleurd. Tevens zal er een publieke versie van de handgemaakte uitgave op de markt worden gebracht, door útjouwerij de Ryp.
Heerkens
Heerkens was een markante persoonlijkheid, die een groot deel van zijn leven in de stad Groningen heeft gewoond. Het toeval wil dat een opmerkelijk door hem nagelaten voorwerp, momenteel te bekijken is in het Groninger Museum. Het betreft een grafzerk die Heerkens in 1758 liet plaatsen op het graf van zijn overleden hond. Het verhaal wil dat het beest hem ooit het leven redde tijdens een vechtpartij in een Italiaanse kroeg. De grafzerk wordt door sommige historici om die reden gezien als een oprecht eerbetoon aan de viervoeter, maar het is niet uit te sluiten dat Heerkens de zijns inziens overdreven grafschriften van onbeduidende mensen op de hak wilde nemen.
.
Berthold van Maris zegt
Leuk. Is al bekend wanneer dat boek verschijnt?