De A is van Amalia, die is allochtoon (2007), is een multicultureel ABC, geschreven door Hans Kaldenbach. Het bestaat uit korte, makkelijk leesbare hoofdstukjes, waarin je interessante inzichten, verrassende feiten, waardevolle weetjes en onverwachte observaties aantreft. Centraal staat de term respect. De auteur wil met dit boek bereiken, dat iedereen, moslim, homoseksueel, allochtoon, gelovig, blank of donker, elkaar accepteert zoals hij of zij is, omdat iedereen gelijk is. Het boek is zowel serieus als vrolijk van toon.
Wetenswaardig Allerlei (1922) heeft als ondertitel Bijdragen tot algemeene kennis voor studeerenden en is van de hand van T. Pluim. Pluim wilde iets doen aan de kennisachterstand van toekomstige onderwijzers die bleek uit dit citaat: “Niettegenstaande het aantal examenvakken voor onderwijzer en hoofdonderwijzer een achtenswaardige hoogte heeft bereikt, klagen de Commissiën nog steeds, dat de zoogenaamde „algemeene kennis”, die toch zeker voor ieder eenigszins ontwikkeld mensch onmisbaar is, een belangrijk te kort aanwijst.” Dit naslagwerkt bevat ruim vijfhonderd onderwerpen.
Middels de inhoud van het boek Culinair van A tot Z (2016), geschreven door Peter Joh. M. Zuidweg, maakt men kennis met de vele producten, benamingen en aanduidingen die in onze culinaire wereld, zowel in de keuken als in het restaurant, kunnen voorkomen en kan men te weten komen wat de betekenis en het gebruik ervan kunnen zijn. Van aal tot zout, het komt in dit naslagwerk allemaal aan bod.
Algemene economische basisprincipes (2018) behandelt kort en bondig de beginselen van de algemene economie en dan met name die principes die relevant zijn voor het bedrijfsleven. Het boek laat je kennismaken met micro- en macro-economie, monetaire economie en internationale economie. De auteurs van dit werk zijn D.J. de Jong & C.J. de Lange.
Het Woordenboek der Griekse en Romeinse Oudheid (1910) is geschreven door Z.C. de Boer, J.G. Schlimmer. De eerste druk van dit zogenoemde klassisch woordenboek verscheen al in 1890. Het boek was in de eerste plaats bestemd voor leerlingen aan het Nederlandse gymnasium, maar ook geschikt voor beoefenaars van de klassieke letterkunde en oude geschiedenis buiten dit onderwijs.
Helen Knopper schreef Lexicon van de Yoga (1976). In het ‘Lexicon van de Yoga’ worden 900 begrippen uit de yoga toegelicht. Dit verklarende handwoordenboek is geschikt voor zowel de geïnteresseerde leek als de gevorderde beoefenaar van yoga.
In Internet.taal (1995), auteur Martin Bannink, dat als ondertitel heeft Allemaal baud barf! staan vaak op internet gebruikte termen en hun betekenis. Het boek biedt een speelse kijk in de keuken van internet en geeft meer dan 500 handvatten om er over mee te kunnen praten. Een tipje van de sluier: baud barf houdt in de grote hoeveelheid onzinlettertekens die op je computerscherm verschijnt, wanneer twee computers middels een modemverbinding met elkaar zijn verbonden, maar niet op elkaar zijn afgestemd.
F.W. Grosheide schreef Christelijke Encyclopaedie voor het Nederlandsche Volk (1926). Dit bijbels geïnspireerde naslagwerk voor het gereformeerde gezin behandelt in alfabetische volgorde allerlei thema’s, begrippen en personen vanuit een christelijke optiek.
Het Modern Bargoens Woordenboek (2019) is geschreven door Ewoud Sanders. Het Bargoens wordt dikwijls beschouwd als een boeventaal of geheimtaal. In dit onderhoudende woordenboek worden begrippen uit het Bargoens, van aan de hakspier trekken tot aan zwijntjesjager verklaard.
Bronnen
- https://www.ensie.nl/hans-kaldenbach
- https://www.ensie.nl/symbolen
- https://www.ensie.nl/wetenswaardig-allerlei
- https://www.ensie.nl/peter-joh-m-zuidweg
- https://www.ensie.nl/algemene-economische-basisprincipes
- https://www.ensie.nl/grieksche-en-romeinsche-oudheid#
- https://www.ensie.nl/yoga-lexicon
- https://www.ensie.nl/internettaal
- https://www.ensie.nl/christelijke-encyclopedie
- https://www.ensie.nl/bargoens
Laat een reactie achter