Op 19 april jongstleden verscheen een nieuwe boekuitgave bij Desiderata, Genootschap van Boekenvrienden.
Op die dag was het 200 jaar geleden dat in Griekenland de Engelse dichter Lord Byron aan een koorts bezweek. Byron verbleef in Griekenland om een bijdrage te leveren aan de bevrijdingsoorlog tegen de Turken. Zijn dood bracht een schokgolf teweeg in Europa. In korte tijd verschenen tientallen gedichten waarin zijn dood werd betreurd. Maar de invloed van zijn leven en zijn werk reikte verder dan de poëzie.
In de uitgave van Desiderata, Wat ik ooit ook ben geweest, nu ben ik klassiek, wordt zowel in woord als in beeld gedetailleerd aandacht besteed aan de invloed van Lord Byrons dood op de kunsten. Ronald de Leeuw, oud-hoofddirecteur van het Rijksmuseum, biedt een uniek overzicht van hoe de thema’s in Byrons werk als inspiratie dienden voor de grootste kunstenaars van de negentiende eeuw: dichters, componisten, beeldhouwers, en vooral schilders en grafici.
Wat ik ooit ook ben geweest, nu ben ik klassiek bevat 100 illustraties van de werken die na april 1824 werden vervaardigd. Met de publicatie van dit boek wordt de dichter weer tot leven gebracht. Nog steeds is Byrons oeuvre van groot belang en biedt het veel leesgenot. Deze Desiderata-uitgave is 200 jaar na zijn dood, een uniek eerbetoon aan de Britse dichter die in Griekenland nog steeds wordt geëerd als vrijheidsstrijder.
Gegevens
- Wat ik ooit ook ben geweest, nu ben ik klassiek. De Invloed van Lord Byrons dood op de kunsten.
- Ronald de Leeuw; Desiderata, Tilburg 2024
- Met literatuuropgave en Resume in English; 72 pagina’s binnenwerk
- Hardcover boek, genaaid gebonden, voorzien van 100 illustraties in full colour,
- Papier: houtvrij getint biotop 90/135/140 grs; afmeting van het boek: 17 x 23,5 cm
- ISBN/EAN: 978-90-833402-2-7
Bestellen:
- Het boek verscheen op 19 april 2024.
- U kunt de uitgave bestellen via de website van Desiderata: www.stichtingdesiderata.nl
Laat een reactie achter