Polarisatie kan de samenleving splijten. Door verbinding te maken kan hieraan tegenkracht worden geboden. Dichters in de Prinsentuin 2024 geeft dit jaar ruimte aan poëzie, performances en gesprekken waarin het belang van gemeenschapszin en samenhang blijkt.
Op 12, 13 en 14 juli laat het driedaagse openlucht poëziefestival zien dat literatuur je wereld verruimt. In de Prinsentuin en omgeving komen dichters en bezoekers dichter bij elkaar door de intieme setting, maar ook door programma’s die ontstaan zijn vanuit de groeiende behoefte aan meer verbinding.
Avondprogramma’s
Zo draait het programma op vrijdagavond om de mystieke ervaring, over hoe de mens nog altijd zoekt naar een verbinding met iets hogers of groters dan zichzelf en hoe dit tot uiting komt in poëzie.
Zaterdagavond wordt het vuurtje flink opgestookt tijdens een Poetry Processing Party, vol woordkunst, muziek en goede gesprekken met Relate Radio, The Stage on Tour en de Groningse hiphopband Plastic Psyche.
Gratis dagprogramma’s
Tijdens de dagprogramma’s op zaterdag en zondag zie je in het programma Activisme en (Dicht)kunst hoe je met woorden kan vechten voor een mooiere wereld. In een interview met Nicole Sealey komt institutioneel racisme aan bod en de Klimaatdichters verbinden poëzie en wetenschap. Bij Grensland II vervagen landsgrenzen dankzij het Nedersaksisch.
Door verschillende interactieve programma’s kan de bezoeker zelf actief de verbinding zoeken. In de poëziewerkplaats kun je met eigen woorden verbinding creëren door samen te werken aan een woordenslinger. Ook in de doorlopende workshop Geef elkaar het woord gaat uit een veelheid aan gedachtes en woorden iets nieuws ontstaan. In de vroege zondagochtendsessie Yoga & Poëzie verbind je lichaam en geest. Tijdens de soeplunch Meet & Eat is poëzie de basis voor een goed gesprek met een vreemde.
Bovendien geeft Dichters in de Prinsentuin dit jaar nog meer dan anders aan verschillende (poëzie)community’s een podium. Natte neuzen, Spaces, Awater, Noordstaat en CGTC verbreden met elk hun eigen geluid en invalshoek het perspectief van de kijker.
Het volledige programma en blokkenschema staat op de festivalwebsite www.dichtersindeprinsentuin.nl. Daar zijn ook tickets te koop voor de avondprogramma’s. De dagprogramma’s in de Prinsentuin en het Martinikerkhof zijn vrij toegankelijk.
Laat een reactie achter