De redactieleden van het nieuwe katern Mondiaal Neerlandistiek stellen zich aan je voor. Dit keer: Micaela van Myulem van de Nationale Universiteit van Córdoba.
Wie ben je, waar werk je en wat doe je met neerlandistiek?
Ik ben Micaela van Muylem, en sinds bijna twintig jaar al docente Nederlands aan de Universiteit Córdoba, Argentinië. Ik ben ook literair vertaler, en werk voornamelijk met Nederlandstalige en Duitstalige poëzie en toneel, dat zijn namelijk ook mijn onderzoeksonderwerpen.
Waarom is de internationale neerlandistiek zo’n interessant vakgebied om in te werken?
Er is altijd veel te ontdekken, de Neerlandistiek is bij ons bijvoorbeeld en zeer kleine afdeling, maar zeer afwisselend, we werken met taal, cultuur, literatuur, muziek, film, en de uitwisseling is altijd heel spannend, heel interessant vind ik bijvoorbeeld hoe verschillend de Neerlandistiek in ieder land en afdeling is.
Wat zou iedereen volgens jou moeten weten over de internationale neerlandistiek?
De collega´s die op de hele wereld verspreid zijn hebben altijd heel spannende verhalen, en ik vind het persoonlijk fascinerend hoe deze eigenlijk “niet zo grote taal” zulke internationale en gevarieerde en mooie gemeenschap creëert.
Wat voor teksten hoop je te gaan zien op Mondiaal Neerlandistiek?
Ik ben heel benieuwd naar de verhalen uit de regio’s die ik minder goed ken, en op de verhalen van studenten en alumni: wat doen ze nu, welke deuren heeft het Nederlands voor hen geopend?
Ronald V. zegt
Afgezien van Borges weet ik eigenlijk niets van de Argentijnse cultuur. Maar op de een of andere wijze spreekt Patagonië tot mijn verbeelding. Is dat terecht? Of lijd ik toch aan een romanticisme?
Maar wat ik zeggen wil, is: best wel ontroerend dat u zich buigt over de Nederlandse nogal gecompliceerde cultuur.
Wat vindt u vreemd aan de Nederlandse cultuur? De naweeën van het gereformeerde calvinisme?
Maar die koekjescultuur waarover Maxima het had, ach, dat is grotendeels een mythe. We hadden vroeger gewoon weinig geld om hele taarten voor te zetten.
Ben ik trots op mijn Nederlandse cultuur? Nou, nee. Maar het is wel mijn cultuur en ik dien te roeien met de riemen die ik heb. Het is niet anders. En weet u, wat mij betreft behoort Borges tot de Nederlandse open cultuur. In elk geval tot mijn persoonlijke cultuur.
Overigens ben ik geen student of zoiets. Gewoon een oudere burger van Nederland met stuk of wat interesses.
Het spreekt dat ik ook waardering heb voor de andere deelnemers aan de rubriek Mondiale Neerlandistiek.