Deze week verscheen de nieuwste aflevering van de podcast Dat smaakt naar Meertens. In deze aflevering nemen onderzoekers van het Meertens Instituut en de gevierde podcastmakers Michiel van de Weerthof en Lot Broos (o.a. Lagelieder, GEEL) de luisteraar mee op een fascinerende zoektocht naar de oorsprong en ontwikkeling van complotverhalen. Deze verhalen, die nauw verbonden zijn met de eeuwenoude traditie van volksverhalen, zijn actueler dan ooit. De aflevering is te beluisteren via alle podcastapps en de site van het Meertens Instituut.
Complotverhalen: moderne sagen of oude waarheden?
Volksverhalenexpert Theo Meder, senior onderzoeker bij het Meertens Instituut, staat centraal in deze aflevering en biedt luisteraars inzicht in hoe complottheorieën zich verhouden tot traditionele volksverhalen zoals broodjeaapverhalen en sagen. Waarom zijn complotverhalen zo hardnekkig en wat maakt ze aantrekkelijk voor een breed publiek? Theo legt uit hoe deze verhalen door de eeuwen heen steeds weer opduiken, van de heksenvervolgingen tot de huidige coronasceptici.
Verhalenvertellers en complotdenkers
Naast Theo’s analyse, verkennen Michiel en Lot ook hoe complotverhalen in de samenleving leven. Ze spreken met verschillende mensen over hun ervaringen en opvattingen over complotten, en onderzoeken welke rol sociale media spelen in de verspreiding van deze moderne volksverhalen. Waarom geloven mensen in complotten? Wat is de aantrekkingskracht? En hoe kunnen we complotverhalen beter begrijpen vanuit een cultureel perspectief?
Dat smaakt naar Meertens
De podcast Dat smaakt naar Meertens richt zich op een toegankelijke en speelse manier op de bijzondere taal- en cultuurverschijnselen in Nederland. In elke aflevering wordt een actueel thema uitgelicht en verkend door de lens van de wetenschap. Een eerdere aflevering over taalverloedering is hier terug te luisteren. Abonneer via Apple Podcasts, Spotify, of een andere podcastapp en blijf op de hoogte.
Meer luisteren
De podcast Lagelieder is van dezelfde makers en gaat deels ook over thema’s die aansluiten bij de werking van complotverhalen. In afleveringen 1 en 6 spelen ook Meertensonderzoekers Theo Meder en Martine de Bruin een belangrijke rol.
Laat een reactie achter