De opleiding Nederlandse taal en cultuur van de Universiteit Leiden biedt voor de derde keer de lezingenreeks Letter en Geest: Neerlandistiek in Leiden aan. De reeks combineert bestaande en nieuwe lezingen; Letter en Geest toont zo relevante, nieuwe inzichten uit de Leidse neerlandistiek in de volle breedte.
Die vermaledijde -dt
Alex Reuneker spreekt op 17 oktober over ‘Die vermaledijde dt: werkwoordspelling geüpdatet’. In deze Letter en Geest-lezing laat neerlandicus en taalkundige Alex Reuneker samen met zijn student-assistent Mette Rebel verschillende mogelijke oorzaken van dt-fouten de revue passeren. Is er bijvoorbeeld een relatie met opleidingsniveau? Lokt ‘Wordt je broer piloot?’ meer of juist minder fouten uit dan ‘Word je piloot?’ Maken scholieren nu echt zo veel fouten bij de gebiedende wijs (‘Word lid!’)? En hoe zit het nu eigenlijk met al die werkwoorden die we uit het Engels lenen? Voor wie zelf ook weleens twijfelt, frissen we de regels op een speelse manier nog even op.
Het recht op engagement
Op 21 november vindt de jaarlijkse Albert Verweylezing plaats. Gastschrijver Ronald Giphart verkent daarin ‘het recht op engagement’. Toen Giphart in coronatijd zes weken werkte bij een organisatiebureau voor zorg, onderwijs & overheid, werd hij geconfronteerd met thema’s waarover hij in zijn eigen werkende bestaan nog nooit had nagedacht. Waarom zijn we altijd op zoek naar een verbetering van arbeidsproductiviteit en groei, en niet naar een verbetering van verbondenheid en werkplezier? Waarom zijn zoveel mensen niet wezenlijk betrokken bij hun werk (volgens onderzoek meer dan zestig procent) en wat is de rol van managers hierin? In zijn lezing wil hij een lans breken voor engagement (op z’n Frans) en engagement (op z’n Engels).
Meer informatie: universiteitleiden.nl/gastschrijver
Magneetwoorden
Eind november sluit neerlandica en tekstschrijver Jeanine Mies de najaarsreeks af met de lezing ‘Magneetwoorden – over de aantrekkingskracht van positieve taal’.
Hoe vergroot je het effect van je woorden? Vaak willen we iets gedaan krijgen van onze huisgenoten, collega’s, klanten of anderen. Jeanine Mies ontdekte dat negatieve taal daarvoor averechts werkt. Bordjes als ‘Hier geen fietsen plaatsen’ kunnen opstandig maken of mensen op het verkeerde idee brengen. Bovendien geven ze geen duidelijke instructies. Om meer te bereiken kun je beter magneetwoorden gebruiken: positieve woorden die zeggen wat je wél wilt. Met magneetwoorden verander je dwarsliggers in medestanders. Zelfs in je eigen gedachten maken je woorden verschil.
Meer informatie
De Letter en Geest-lezingen zijn zowel op locatie als online bij te wonen, graag even aanmelden via universiteitleiden.nl/letter-en-geest (nb de lezingen van de twee voorgaande seizoenen zijn via deze link ook terug te kijken).
Jozef Haazen zegt
Geachte heer redacteur,
Graag een duidelijke omschrijving over het begrip “geest” dat reeds eeuwenlang aangehaald en misbruikt wordt zonder een heldere, bevredigende uitleg.
Mvg.
Prof. J. W. Haazen.