Met ingang van 1 september 2025 is het INT op zoek naar een nieuwe directeur/bestuurder. Solliciteren kan t/m 22 november 2024.
Het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) is een uniek kennisinstituut dat voor het hele Nederlandse taalgebied (Nederland en de Caribische rijksdelen, Vlaanderen en Suriname) de digitale taalinfrastructuur naar een wetenschappelijk hoger niveau tilt en alle bouwstenen van de Nederlandse taal in kaart brengt. Door de doorbraak van de generatieve AI en het belang van grote taalmodellen is de uitbouw van de digitale taalinfrastructuur voor elke taal nog belangrijker geworden. Op Europees niveau worden voor elke taal de nodige maatregelen genomen om alle data digitaal beschikbaar te stellen. Zo ook voor het Nederlands. In dit verband speelt het Instituut voor de Nederlandse taal een centrale rol.
Missie van het INT
Het INT streeft ernaar om het best gesorteerde en daarmee een zeer goed toegankelijk wetenschappelijk instituut te zijn op het gebied van de Nederlandse taal.
Als CLARIN-instituut voor Nederland én Vlaanderen heeft het INT een actieve rol in het wetenschappelijk onderzoek op Europees niveau. Het INT voert de kennistaken uit het Vlaams-Nederlandse Taalunieverdrag uit voor de officiële spelling, de grammatica, de woordenboeken en de terminologie. Voor de Nederlands Taalunie is het INT het kennisinstituut bij uitstek.
Het INT beheert essentiële kennisinfrastructuur voor het Nederlands, ontwikkelt corpora, linguïstische databanken en taalsoftware voor een aantal specifieke domeinen of ondersteunt de ontwikkeling ervan. Via de taalmaterialenwebsite stelt het INT zowel eigen taalmaterialen en -software als materiaal van andere kennisinstellingen duurzaam ter beschikking via repository’s, websites en API’s. Het INT promoot die taalinfrastructuur bij onderzoekers, ontwikkelaars en het brede publiek om zo onderzoek en andere activiteiten rond de Nederlandse taal te stimuleren en te ondersteunen. Daarnaast heeft het INT als onderzoeksinstituut de doelstelling de kennis en expertise op het gebied van taalinfrastructuur door eigen wetenschappelijk onderzoek uit te dragen en te verspreiden.
Ter uitvoering van het Taalunieverdrag draagt het INT bij aan de ontwikkeling en bevordering van de kennis van het Nederlands, en ook aan de studie en verspreiding ervan. Het INT zorgt voor de ontwikkeling en het up-to-date houden van de spellingapplicatie woordenlijst.org en is verantwoordelijk voor de Algemene Nederlandse Spraakkunst. Verder wordt door het Expertisecentrum Nederlandstalige Terminologie gewerkt aan de promotie van het Nederlands als wetenschapstaal en de verspreiding ervan in databanken en woordenlijsten.
Het INT participeert in competitief gefinancierde projecten op nationaal en internationaal niveau (NWO, FWO of Europees) en houdt zo de vinger aan de pols wat betreft de ontwikkelingen in de lexicografie, de taalkunde en de computationele taalkunde.
Het INT heeft een belangrijke rol in een uniek netwerk van taalkundige instituten en instellingen die over de nationale taalinfrastructuur gaan, met name EFNIL (Europese Federatie van Nationale Taalinstellingen), CLARIN (Common Language Resources Infrastructure) en ELEXIS Association (European Lexicographic Infrastructure).
De missie van het INT kan als volgt worden samengevat:
- Het bevorderen van kennis en gebruik van de Nederlandse taal door het uitvoeren en beschikbaar maken van excellent toegepast wetenschappelijk onderzoek met maatschappelijke relevantie.
- Het stimuleren en coördineren van de wetenschappelijke beschrijving van de Nederlandse woordenschat en grammatica in al hun facetten door de eeuwen heen.
- De productie, koppeling en ontsluiting van bronnenmateriaal voor het Nederlands in de vorm van corpora, woordenboeken, lexicale digitale databanken, grammatica’s voor het historisch en hedendaagsNederlands en de ontwikkeling van state-of-the-artsoftware.
Organisatie
Het INT is een onafhankelijke stichting verankerd in het Verdrag van de Nederlandse Taalunie. De dagelijkse leiding is in handen van de directeur/bestuurder (hierna te noemen: de directeur). De Stichting INT heeft een Raad van Toezicht bestaande uit drie leden en een Raad van Advies. Het Comité van Ministers van de Taalunie heeft een rol op afstand, teneinde de goede werking te borgen van de besteding van de door de Taalunie aan de stichting INT toegekende middelen en de realisatie van de gemeenschappelijke doelstellingen van de Taalunie en de stichting.
Binnen het instituut werken wetenschappelijk geschoolde taalkundigen, computerlinguïsten, softwareontwikkelaars en systeembeheerders en is er een kleine algemene dienst.
De activiteiten van het instituut worden vastgelegd in een meerjarenbeleidsplan, dat daarna wordt gespecificeerd in jaarplannen. Dit gebeurt in inhoudelijk overleg met de Raad van Advies van het INT.
De basisfinanciering wordt verstrekt door de Taalunie. Daarnaast zijn er projectsubsidies van andere instellingen (o.a. NWO, EU). De verhouding tussen basisfinanciering via de Taalunie en additionele financiering is ongeveer 75% – 25%. Het instituut heeft 34 medewerkers, ongeveer 27 fte.
Op basis van het meerjarenbeleidsplan streeft het INT naar het behouden van de wetenschappelijke kwaliteit op het hoogste niveau zoals aangegeven in de laatste visitatie, met een stevige externe financiering en de verdere versterking van de structurele financiering. Daarbij is van belang dat deze doelen op een goede manier worden opgepakt.
Taken directeur/bestuurder
De directeur geeft leiding aan het instituut, draagt daarvoor de eindverantwoordelijkheid en is de directe leidinggevende van de medewerkers. De directeur is integraal verantwoordelijk voor financieel beleid, personeelsbeleid en inhoudelijk beleid en is voor het beleid verantwoording schuldig aan de Raad van Toezicht. Het instituut heeft veel aandacht voor diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie.
De directeur ontwikkelt een visie op de algemene koers van het INT en zorgt ervoor dat deze wordt gerealiseerd in de verschillende activiteiten van het instituut. De directeur doet dit in samenspraak met de medewerkers van het INT, en in nauw overleg met de Raad van Advies. De directeur vertegenwoordigt het instituut naar buiten, zowel inhoudelijk als naar de betrokken stakeholders. De Nederlandse Taalunie heeft gezien de Verdragstaken de bijzondere aandacht van de directeur. De directeur bewaakt en bevordert de zichtbaarheid van het instituut in Nederland, Vlaanderen en internationaal.
De directeur draagt inhoudelijk bij aan de kerndomeinen – woordenschat, grammatica en variatie in het hele Nederlandse taalgebied – van het instituut. De directeur bouwt het INT verder uit als binationaal toepassingsgericht onderzoeksinstituut en weet daartoe jong talent aan te trekken.
Profielschets directeur/bestuurder
De directeur van het INT is een gerenommeerd onderzoeker op het terrein van de Nederlandse taal en heeft aantoonbare ervaring met het leidinggeven in een complexe professionele kennisorganisatie. De directeur is in staat om het instituut verder de toonaangevende rol te laten spelen die het nu heeft.
De directeur heeft nationaal en internationaal een uitstekende wetenschappelijke reputatie voor wat betreft voor het instituut relevante onderzoeksvelden. Op basis hiervan kan die als directeur het INT vertegenwoordigen en positioneren als instituut met een centrale plaats op het gebied van de Nederlandse taal. De directeur heeft een duidelijke visie op de inhoudelijke profilering en is in staat om het instituut verder te ontwikkelen, waarbij het gecombineerde karakter van het INT als excellent onderzoeksinstituut met een belangrijke maatschappelijke rol en een unieke collectie steeds het uitgangspunt is. Hierbij bouwt de directeur voort op ingezette ontwikkelingen en geeft vorm aan eigen inzichten en ideeën in volgende meerjarenplannen.
De directeur heeft in dit kader een duidelijke visie op organisatieontwikkeling en de ontwikkeling van medewerkers, en is in staat deze visie vorm te geven. Ook weet de directeur in te spelen op nieuwe ontwikkelingen in wetenschap en samenleving waarin het INT een rol van betekenis zou kunnen spelen.
Functie-eisen
De directeur van het INT
- is een wetenschapper met een uitstekende onderzoeksreputatie op het terrein van de Nederlandse taal;
- heeft aantoonbare ervaring op minstens een van de centrale domeinen van het instituut;
- is vertrouwd met de nieuwste ontwikkelingen op het terrein van beheer, ontsluiting en beschikbaarstelling van materiaal, mede in het kader van digital humanities;
- heeft voldoende ervaring met besturen en leidinggeven op hoog niveau, inclusief financiële en personele eindverantwoordelijkheid;
- heeft ervaring met leidinggeven aan een complexe professionele kennisorganisatie;
- heeft ervaring met fondsenwerving;
- beschikt over een gevarieerd relatienetwerk in Nederland en Vlaanderen, dat strategisch ingezet kan worden t.b.v. het INT.
Competenties
- Strategisch en vernieuwend denkvermogen
- Bestuurlijke en politieke sensitiviteit
- Omgevingsgerichtheid en netwerkvaardigheid
- Overtuigings- en motiveringskracht
- Resultaatgerichtheid en besluitvaardigheid
- Samenbindend en inspirerend leiderschap
- De omvang van de aanstelling bedraagt tenminste 0,8 fte;
- De ingangsdatum is 1 september 2025;
- De benoeming is voor een periode van vijf jaar met mogelijkheid tot herbenoeming;
- De overeenkomst valt onder de Cao Werkgeversvereniging Onderzoekinstellingen (WVOI);
- Het salaris is conform de schaal 16 (WVOI); het niveau is Hoogleraar 1;
- Vakantietoeslag is 8%, eindejaarsuitkering 8,3% en er zijn aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden.
Voor meer informatie over de inhoud van deze functie kunt u contact opnemen met mw mr. Mieke Zaanen, voorzitter van de Raad van Toezicht van het INT, e-mail voorzitterRvT@ivdnt.org.
Solliciteren kan t/m 22 november 2024. Uw sollicitatiebrief voorzien van recent cv en publicatielijst kunt u onder vermelding van ‘vacature directeur INT’ versturen naar voorzitterRvT@ivdnt.org. Sollicitaties nemen wij direct in behandeling. Een eerste gespreksronde zal plaatsvinden in de eerste helft van december. Kandidaten worden vriendelijk verzocht hiervoor beschikbaar te zijn.
Laat een reactie achter