De Dr. C. Louise Thijssen-Schoute Stichting heeft als doel onderzoek te bevorderen naar de ideeëngeschiedenis van de vroegmoderne Nederlanden, met bijzondere aandacht voor de opkomst en verspreiding van nieuwe filosofische ideeën en de raakvlakken tussen literatuur en wetenschap in de zeventiende en vroege achttiende eeuw.
De stichting reikt tweejaarlijks een prijs uit voor de beste masterscriptie binnen de doelstellingen van haar statuten. Deze prijs erkent origineel en onderscheidend onderzoek voor een afstudeerscriptie op (research)master-niveau, ingediend aan een universiteit in Nederland of daarbuiten. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 2000 euro en een oorkonde.
Voor de prijs van 2024 ontving de jury zes scripties, geschreven door studenten die hun mastergraad behaalden tussen 31 augustus 2022 en 31 augustus 2024. Veel van de scripties waren van hoge kwaliteit. De jury was echter unaniem in haar oordeel dat één scriptie er met kop en schouders bovenuit stak.
De Thijssen-Schoute Scriptieprijs 2024 is postuum toegekend aan Tanne Bloks voor haar scriptie De verborgen natuurkennis van vrouwen in de vroegmoderne tijd. Het contrast tussen de beeldvorming over Johanna Petronella de Timmerman, Elisabeth Maria Post en Rachel Ruysch, en de natuurkennis die uit hun eigen werk blijkt.
Met deze scriptie behaalde Tanne Bloks haar diploma voor de researchmaster Nederlandse literatuur en cultuur aan de Universiteit Utrecht.
Daarnaast zijn er twee eervolle vermeldingen, voor:
- Marieke Gelderblom (Universiteit Utrecht, History and Philosophy of Science), Captured by Numbers. Nicolaas Struyck’s quantitative geography in the Inleiding tot de algemeene geographie (1740).
- Larissa van Vianen (Universiteit van Amsterdam, Boekgeschiedenis), Pierre Lyonet (1706-1789). Publishing Natural History in the Eighteenth Century.
Het juryrapport (in het Nederlands) is hier te lezen.
Laat een reactie achter