In het eerste kwartaal van 2025 hebben niet minder dan vijf promovendi hun traject succesvol afgerond en hun proefschrift verdedigd. Het Niederlandistenverband zet hen maar wat graag in de bloemetjes:
Münster
In januari twee keer feest in Münster! Ingeborg Harmes beet de spits af met haar proefschrift “The diachrony of zouden’” en verdedigde op 16 januari. Ze onderzocht de betekenissen en functies van zouden in het huidige Nederlands en in oudere taalfasen, de grammaticale patronen waarin ze voorkomen en de ontwikkeling van die betekenissen, functies en grammaticale patronen. Promotoren waren Gunter De Vogelaer en Jan Nuyts van de Universiteit Antwerpen. Amand Berteloot heeft het proefschrift in de beginfase begeleid. Ingeborg werkt als docent Nederlandse taal en cultuur aan het Institut für Niederländische Philologie in Münster.
Een week later verdedigde Lukas Urbanek zijn proefschrift met de titel “Audiovisuelle Translation und Fremdsprachenunterricht in Deutschland – Untertitel(n) und das evidenzbasierte Potenzial im Kontext des Niederländischen als Zielsprache“. De promotor was Gunther De Vogelaer, Matthias Hüning en Dietha Koster waren respectievelijk tweede promotor en begeleider. De dissertatie is hier te vinden. Lukas werkt intussen als leraar aan het Schillergymnasium in Münster met de vakken Duits en Nederlands. Zijn LIO-fase (Referendariat) loopt tot eind april 2026.
Oldenburg
De disputatie over “Morphosyntactic Transfer from German and English into Dutch in Third Language Acquisition: A Study on Dutch Superlatives and Two-Verb Clusters” van Andreas Hiemstra op 24 februari vond plaats in het Academiegebouw in Groningen (dat je op de foto ziet). Het proefschrift met als promotoren Esther Ruigendijk, Marije Michel, Ankelien Schippers en Greg Poarch leidde tot een ‘double degree’ van de Carl von Ossietzky Universität Oldenburg en de Rijksuniversiteit Groningen. De dissertatie is hier te vinden. Andreas werkt intussen als coördinator voor “Studium und Lehre” in de Fakultät V van de universiteit in Oldenburg.
Foekje Reitsma verdedigde op 5 maart in Oldenburg haar proefschrift The Effect of an App-Based Training on L2 Fluency and Foreign Language Anxiety (promotor: Esther Ruigendijk). Foekje werkt als docente vakdidactiek en taalverwerving aan het Institut für Niederlandistik in Oldenburg, maar gaat nu als postdoc aan de slag bij hetzelfde instituut.
Berlijn
Op een proefschrift met als titel “Umstrittene Sprachen – Umkämpfte Nationen. Niederländisch und Niederdeutsch in sprachideologischen Debatten des 19. Jahrhunderts” promoveerde op 10 februari Marlena Jakobs in Berlijn. Haar promotor was Matthias Hüning, Georg Bertram trad op als copromotor. Marlena promoveerde binnen het Graduiertenkolleg “Normativität, Kritik, Wandel”.
We feliciteren de nieuwe doctores van harte!
Deze tekst van Truus De Wilde verscheen maart 2025 op de website van het ‘Niederlandistenverband’.
Laat een reactie achter