
In december 2024 is het Jongerenpanel van het Meertens Instituut van start gegaan. Het Jongerenpanel werkt via docentwetenschappers. Zij nodigen leerlingen vanaf 16 jaar uit om in de klas mee te doen met taalwetenschappelijk onderzoek. Dat gebeurt via digitale vragenlijsten. Taalonderzoekers van het Meertens Instituut zijn geïnteresseerd in taalvariatie, waaronder de taal van jongeren, die doorgaans heel anders klinkt dan de taal van volwassenen. Maar wat kenmerkt jongerentaal, wat zijn de trends en hoe raken die verspreid?
Jongerenwoorden in Nederland en Vlaanderen
Honderden leerlingen vulden de eerste vragenlijst over straattaal in. Nu is het tijd voor de tweede ronde. In deze vragenlijst staan jongerenwoorden centraal. Het Meertens Instituut werkt hiervoor samen met Anne-Sophie Ghyselen en Chelsey Declerck van de Universiteit Gent, die momenteel onderzoek doen naar het taalgebruik van Vlaamse jongeren. De volgende vraag rijst dan natuurlijk: zijn dezelfde jongerenwoorden populair in Nederland en Vlaanderen, of zijn er verschillen?
Meedoen
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts 5 tot 10 minuten. Wil je meedoen met jouw klas? Meld je dan aan als docentwetenschapper! We zoeken docenten Nederlands in de bovenbouw van vmbo/havo/vwo. Als je interesse hebt, kun je contact opnemen met Kristel Doreleijers en/of Khalid Mourigh. Je krijgt dan per mail meer informatie opgestuurd over het Jongerenpanel evenals de link naar de vragenlijst én een aanvullend lesidee, inclusief leestips. Zo help je niet alleen wetenschappelijk onderzoek vooruit, maar kun je ook inspiratie opdoen om aandacht te besteden aan taalvariatie in de les Nederlands!
Meer informatie en contact
Meertens Jongerenpanel
Contact met Kristel Doreleijers: kristel.doreleijers@meertens.knaw.nl
Contact met Khalid Mourigh: khalid.mourigh@meertens.knaw.nl
Laat een reactie achter