Deze week wordt de laatste aflevering uitgezonden van Klare Taal, het enige radioprogramma dat er nog was over taal.
Tijdens de jaren tachtig en negentig had je de Taalshow, waaraan alle toenmalige taalliefhebbers en taalkundigen weleens meededen, en Frank Jansen had een wekelijke enthousiasmerende taalrubriek in de TROS Nieuwshow op zaterdagmorgen.
Radioprogramma’s mochten toen soms over ingewikkelde zaken gaan. Ik herinner me dat Jansen een keer vol vuur vertelde over onderzoek naar de r-klank, en in de Taalshow werd wel een kwartier gepraat over de net verschenen Algemene Nederlandse Spraakkunst. Helaas hield Frank op zeker moment op met zijn rubriek (waarvoor de taalkundigen hem nog steeds een prijs zouden moeten geven, want in de afgelopen dertig jaar is er nooit een overtuigender idee gegeven van de rijkdom van ons vak, ik weet zeker dat hij velen heeft begiftigd met geestdrift voor de taal) en ook aan de Taalshow kwam een eind.
Klare Taal vulde dat gat de laatste jaren een beetje, al werd het op de Wereldomroep uitgezonden. De maker, Arie Bras, zou geloof ik nooit een uitzending gewijd hebben aan een grammatica. Daar stond tegenover dat hij een zeer goede neus had voor talent. De bestseller-auteur Paulien Cornelisse is begon haar taalcolumns in zijn programma en ook Wim Daniëls vervolmaakte er zijn radiogaven.
Door de bezuinigingen bij de Wereldomroepen, die geen Nederlandstalige programma’s meer mag maken, verdwijnt vrijdag ook deze strohalm. Voor wie van taal houdt wordt het steeds stiller op de radio.
c.heeres zegt
Belangrijke waarneming, maar eigenlijk had ik liever willen lezen waarom dit soort programma's verdwijnt. Heeft het misschien iets te maken met de lage status van de eigen cultuur en dus van de eigen taal? Heeft het misschien iets te maken met het cultuurrelativisme, juist in academische kringen, van de afgelopen 50 jaar? Dat zijn de vragen, die beantwoord moeten worden.
Marc van Oostendorp zegt
U mag het zeggen. Boeken over taal doen het juist erg goed, de laatste tijd, dat zou ook in de beschouwing betrokken moeten worden. Ik denk dat het eerder iets duisters met omroeppolitiek te maken heeft, er komen steeds minder programma's voor een kleine doelgroep, maar ik weet het niet zeker.