Eerder deze week nam Linde van den Bosch afscheid als Algemeen Secretaris vam de Nederlandse Taalunie. Sinds 2004 was ze de hoogste ambtenaar in dit Vlaams/Nederlands/Surinaams overheidsorgaan dat al net beleid op het gebied van de Nederlandse taal en literatuur beheert: van subsidie voor docenten aan buitenlandse universiteiten tot geld voor toegepast onderzoek naar taaltechnologie; van het Groene Boekje tot de Prijs der Nederlandse Letteren.
In haar toespraak gaf Van den Bosch een lijst van belangrijke taalpolitieke onderwerpen voor de komende jaren. Dat lijkt mij een goede lijst, met precies de kwesties waar wij als taalgemeenschap over zouden moeten discussiëren:
- Wie bepaalt hoe we iets moeten schrijven. Zijn daar normen voor en wie bepaalt die?
- Studenten kunnen niet meer spellen, geen fatsoenlijke zin meer formuleren. Wie doet daar iets aan?
- Blijft het Nederlands wel een taal van de wetenschap?
- Moeten we ons wapenen tegen het oprukkend Engels?
- Groeien het Nederlands in Nederland, Vlaanderen en Suriname uit elkaar? Is dat erg?
- Wat betekent dat voor het Standaardnederlands?
We zouden het hier dus over moeten hebben, maar ik ben bang dat het er niet van komt. Het lijkt me sterk dat ook maar één van deze vragen het gaat halen tot ook maar één verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamer-verkiezingen in september.
Maar ik heb besloten het daar niet bij te laten zitten. Ik schrijf deze week nog de specialisten van alle politieke partijen aan die een lans maken op een zetel in de Kamer om te vragen wat ze vinden van deze kwestie. Ik ga u de komende maanden op Neder-L op de hoogte houden van de antwoorden die ik krijg. Als het goed is, gaat dat in september ook nog leiden naar een ’taal-kieswijzer’: stel dat de enige politiek die u interesseert taalpolitiek is, welke partij moet u dan kiezen?
janien zegt
Fantastisch idee! Mijn directe voornemen: following vanuit Antwerpen … met grote belangstelling. Het zijn inderdaad grote taalpolitieke onderwerpen die mevrouw Van den Bosch oplijst [moest die 'van' hier naar Nederlandse normen dus met een hoofdletter of toch niet – jullie Nederlanders hebben wat die soort familienamen betreft toch andere spellinggewoonten dan wij], trending topics a.h.w. waar de Nederlandstalige wereld zich 'zorgen' over maakt als ik zo de media volg.
Tweede voornemen: mijn foto's van Linde van den Bosch eens verzamelen. Zonder me dikkenekkerig te willen opdringen: ik mocht haar tijdens haar ambtsperiode op de Taalunie verschillende keren ontmoeten. In Gent op een HSN-conferentie, in Den Haag t.g.v. een Nederlands-Vlaamse vergadering over literatuuronderwijs, in Brussel op het Paleis bij de uitreiking van de vorige Prijs der Nederlandse Letteren (Cees Nooteboom), en de laatste keer in Antwerpen op de viering van 10 jaar De Inktaap:
http://wp.me/p1hYm7-eA
Anoniem zegt
Vergeet ook niet de leden van de Interparlementaire Commissie van de Taalunie (www.taaluniversum.org/tsalunie). Die zitten er er voor. Een aantal leden is verontrust over bepaalde ontwikkelingen. Het kan geen kwaad om deze leden te benaderen.
Het is natuurlijk goed als de Taalunie aandacht vraagt voor bepaalde problemen. De vraag rijst echter in hoeverre de Taalunie ondderdeel is van deze problemen. Had de Taalunie in de afgelopen jaren zelf niet wat meer aandacht voor het ontstaan van de tussentaal in Noord en Zuid kunnen hebben?
C. Heeres
Marc van Oostendorp zegt
Het is een goed idee om de leden van de Interparlementaire Commissie (ook) te vragen; ik zal dat doen!
Anoniem zegt
Een lans maken?