De Schrijfwijzer maakt mensen bang om te schrijven, schreef ik gisteren. Hij doet dat door mensen erop te wijzen dat er op de wereld allerlei zeurkousen zijn die overal van alles en nog wat op aan te merken hebben. Zelf presenteert Renkema zich niet als zo’n zeurkous, hij wijst er alleen maar op dat die mensen er zijn (met enige kwade wil zou je kunnen zeggen: hij verschuilt zich achter hen) en dat je je tegen hun ’taalkritiek’ moet wapenen. Daar zijn zijn adviezen voor bedoeld, voor het wapenen tegen taalkritiek door eraan tegemoet te komen.
Dat Renkema daardoor de criticasters bevestigt in hun denkbeelden, blijkt telkens weer in heel het multimedia-project van de Schrijfwijzer. Hier is nog een video van de website die het probleem nog duidelijker illustreert:
Morgen door naar een ander probleem: de onduidelijke en onjuiste uitleg die Renkema geeft voor sommige nijpende kwesties.
puntnl zegt
Vooruitwijzen met een voornaamwoord is overigens niet zo raar. Een zin zoals: "Zijn boeken werden goed verkocht. Mulisch schreef zijn eerste boek…" is zeker niet gemarkeerd. Hetzelfde gebeurt in "nam de Heer tijdens zijn vakantie". Alleen omdat "de Heer" is toegevoegd bestaat er een mogelijke verwarring over waar "zijn" naartoe wijst. Maar de lezer is vast bekend met het genre van de rouwadvertentie en heeft ook vast voldoende wereldkennis om te snappen dat de Heer niet op vakantie gaat.
Ik snap het punt van Renkema, maar binnen het genre van een rouwadvertentie is er wat mij betreft geen verwarring over "zijn" en "de Heer" en kan ik 't ook niet gemarkeerd noemen. Er zijn vast zinnen te bedenken waarmee Renkema zijn punt veel duidelijker had kunnen maken.
Hans Koevoet zegt
Tja, op deze kritiek op Renkema's fileerpraktijken valt weinig af te dingen. Dat je je gaat opwinden over een folder van een gemeente, dat snap ik dan nog wel, maar waarom moet -ie nu precies een rouwadvertentie onder het mes leggen? Nah, benieuwd naar aflevering 3.
Mark zegt
Curieus dat 'op 71-jarige leeftijd' afgekeurd wordt, maar 'op jonge leeftijd' goed. Beide zijn metonymieën als ik het wel heb.
Maar afijn, ik wil niet graag in dezelfde zeurmodus vervallen als die waarvan de auteur van de Schrijfwijzer beschuldigd wordt. 🙂 Gelukkig mogen we de zin onveranderd laten staan.
Chrétien Breukers zegt
"(…) een moderne beleving van rouw" ???