Door Marc van Oostendorp
Een videocolumn deze keer. Deze video, en de hierin aangekondigde (open source) software heb ik gisteren gepresenteerd op de KB. Meer informatie (inclusief een pdf van de tekst van mijn lezing) op kb.nl/fellowlezing en nias.nl/kb-lecture.
(De video is gemaakt door Jochem Tames van Tames Media.)
mark zegt
Leuk filmpje hoor! De verwijzing "met dank aan het MPI" was wat obscuur tot ik zag dat de accent-informatie uit Celex komt. Mooi om te zien dat grote databases ook na jaren nog hun nut kunnen bewijzen, met onvoorziene toepassingen zelfs! 😉
Alex zegt
Erg mooi. Misschien nog wel even het eerste linkje (http://kb.nl/felllowlezing) checken, want dat doet het niet.
Alex zegt
Ik zie nu dat er een L te veel staat: felllow in plaats van fellow.
Marc van Oostendorp zegt
Ja, het gaat daar inderdaad om CELEX, een van de eerste (misschien: de eerste) open access-databron van Nederland en al decennia mijn steun en toeverlaat. Voor wie het niet kent: http://celex.mpi.nl/
(Tip: de interface is nogal, eh, ouderwets. Download een keer het hele bestand en laat je scripts rechtstreeks daarop werken.)
Wildplasser zegt
FYI: Knuth vermeldt in TAOCP vol 4a (7.2.1.7) zowel Indische als Griekse, Latijnse en Germaanse/westeuropese versvoet systemen. Het is mij onduidelijk of die Griekse uitsluitend betrekking hebben op de geschreven taal, of dat er ook het vocale ritme mee geimpliceerd wordt.
[ de passage over "chain-ringing", een paar paginaas eerder, is ook een aanrader voor iedere muziekliefhebber]