De bezorgdheid van de internationale neerlandistiek, die de afgelopen weken verschillende fora beheerste, heeft de Raad niet onberoerd gelaten. Het is ons op die manier ook weer duidelijk geworden dat heel veel mensen binnen en buiten het Nederlandse taalgebied zich met overtuiging engageren voor het Nederlands. De Raad verheugt zich over het feit dat er intussen een constructief overleg heeft plaatsgevonden tussen de IVN en het Algemeen Secretariaat van de Taalunie, waardoor beide partijen nu samen naar een aangepaste aanpak kunnen zoeken binnen de gegeven besparingscontext. We hopen dat het verdere proces via open overleg begeleid en ondersteund zal worden door beide partijen. De Raad zal het in elk geval met aandacht blijven volgen. De jongste tijd zijn er heel wat positieve initiatieven ontwikkeld voor het Nederlands waarbij de Taalunie een verbindende rol gespeeld heeft. Wij menen dat ook de internationale neerlandistiek een mooie plek verdient in die positieve dynamiek.
De Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren is het officiële adviesorgaan van de Nederlandse Taalunie.
Arthur Verbiest zegt
De Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren is blij dat de kou uit de lucht is tussen de IVN en de Taalunie, zo staat er in een ultrakort, verzoenend stukje van 9 mei. Bij mij slaat de kou juist om mijn hart als ik dat zo lees, want het is volstrekt onduidelijk welke rol de Raad heeft gespeeld. Was de Raad op de hoogte van de nieuwe bezuinigingen? Is de Raad wellicht niet geraadpleegd zoals de IVN ook is overkomen? Mocht dit zo zijn, vindt de Raad het aanvaardbaar om bij zulke ingrijpende beslissingen niet gehoord te zijn? Wat is de houding van de Raad ten opzichte van het Erasmus Taalcentrum? Is de Raad betrokken bij de besluitvorming rondom het Instituut voor Nederlandse Lexicologie waar steeds meer onduidelijkheid over ontstaat?
In de statuten van de Raad voor Nederlandse Taal en Letteren staat in artikel 3: "De Raad vervult een signalerende rol en beïnvloedt de hoofdlijnen van de politieke agenda van de Nederlandse Taalunie. De leden van de Raad anticiperen op ontwikkelingen". Signaleren, participeren en anticiperen, dát is de functie van de Raad. De Taalunie op de vingers tikken en bijsturen als bijvoorbeeld de buitenlandse neerlandistiek gevaar loopt, zo denk ik dan bij mezelf. Waar het veld met overtuiging in actie is gekomen heeft u het behoorlijk laten afweten. U schrijft: "De Raad zal het in elk geval met aandacht blijven volgen". Nee, beste Raad, ontwaak uit uw diepe slaap, neem het voortouw, participeer en anticipeer! De Nederlandse Taal en Letteren zouden u daarvoor zeer dankbaar zijn.