De boekenbeurs is voorbij. Tijd voor verdieping en niche. ‘We did it again.’ De nieuwe Tiecelijn is gearriveerd. Vandaag werd in Sint-Niklaas het achtste jaarboek van het Reynaertgenootschap voorgesteld. Met een jaarboek dat precies 333 pagina’s telt, komt het totale aantal Tiecelijnpagina’s sinds 1988 op 7427.
Tiecelijn 28 opent met een bijdrage van Joep Leerssen, hoogleraar Moderne Europese Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, over de Reynaert in de eeuw van het nationalisme. Jan de Putter gaat in op de geschiedenis van het Reynaertonderzoek met als focus Arnout, de auteur die naast Willem in de proloog van Van den vos Reynaerde wordt genoemd. Walter Verniers en frater Robin Moens (1992) – de jongste auteur – richten de aandacht op Tibeert. Verniers focust in een tweede bijdrage op Pancer en Grimbeert. Hans Rijns kijkt hoe een middeleeuwse tekst in latere tijden sterk gecensureerd werd.
Zoals steeds zet Tiecelijn sterk in op de Reynaerticonografie en is het jaarboek fraai geïllustreerd. Rik van Daele brengt verslag uit van twee iconografische zoektochten. In minstens één geval levert dit een verrassend resultaat op. Een van Vlaanderens grootste beeldende kunstenaars, Luc Tuymans, gebruikte voor een van zijn schilderijen een Reynaertbeeld van de Sit-Niklase beeldhouwer Albert de Smedt: ‘A Belgian Fox story’. Even merkwaardig is de bijdrage over de zoektocht naar de bronnen van de fabels in de La Fontaine Room van het stoomschip (s.s.) Rotterdam, een luxe cruiseschip dat momenteel dienst doet als hotel.
Bestellen via: info@reynaertgenootschap.be
Laat een reactie achter