Les één van de cursus ‘hoe stel ik een wetenschappelijke vraag?’ is waarschijnlijk: begin je vraag nooit met waarom? Dergelijke vragen zijn eigenlijk niet te beantwoorden, of in ieder geval kun je altijd doorgaan met waarom te vragen, zoals iedereen weet die een kind heeft van anderhalf.
Gelukkig heeft niet iedereen die een vraag naar de Nationale Wetenschapsagenda stuurde, die cursus gevolgd. En zijn er vragen gesteld zoals:
- Waarom zeggen we “energie opwekken” terwijl we het alleen maar kunnen omzetten van de ene naar de andere vorm? Met energie opwekken wordt de indruk gewekt dat energie maakbaar is, maar dat is niet zo.
Dit is een vraag die je in veel andere varianten ook kunt stellen:
- Waarom zeggen we dat de zon ‘opkomt’ en ‘ondergaat’ terwijl de aarde om de zon draait?
- Waarom zeggen we dat een kamer leeg is als hij helemaal gevuld is met luchtmoleculen?
- Waarom zeggen we dat iemand schuldig is aan moord terwijl hij eigenlijk geleid wordt door allerlei neuronale processen in zijn hoofd?
Wouter van der Land zegt
Lakoffs antwoord zou zijn dat hier de ene metafoor voor de andere wordt omgeruild. 'Omzetten van energie naar een andere vorm' bevat metaforen (omzetten, energie, vorm), evenals 'laten leiden door zijn neuronale processen' (alten leiden, zijn, proces).
Het is interessant dat 'lege kamer' van alles kan betekenen. De symbolistische dichter Mallarmé kon het niet nalaten om er tenminste een versierd bijzettafeltje in te zetten.