Welkom, beste vrienden van de verscheiden neerlandici, bij onze wekelijkse quiz over de reuzen op wier schouders wij allen staan en wier leven het waard is om met al onze 21e-eeuwse vaardigheden eens af en toe aan te klikken. De komende week is een beetje een stille week (blijf de namen van uw favoriete neerlandici insturen!), en ook wel enigszins een droeve week, want wij gedenken voornamelijk sterfdagen. Reden te meer dus om tussen al het voetbalgeweld door eens even eerbiedig stil te staan bij de verdiensten van hen die ons ontvielen.
De komende week gedenken wij onder andere de sterfdag van een neerlandicus die vooral bekend is geworden door twee woordenboeken waar hij de drijvende kracht achter was. Het ene is misschien iets minder wereldberoemd dan het andere, maar daarom niet minder belangrijk. Velen kennen daardoor zijn naam, maar weinigen zijn geschiedenis. De vraag van deze week is tweeledig: wie is deze man, en om welke twee woordenboeken gaat het?
Jet Quadekker zegt
Adriaan Koerbagh (Vreederijk Waarmond) met ’t Nieuw Woorden-Boeck der Regten en Een Bloemhof van allerley lieflijkheyd.
Peter-Arno Coppen zegt
Helaas! Dit kunnen wij niet goed rekenen. Het is al twijfelachtig of je Koerbagh een neerlandicus zou mogen noemen, maar het belangrijkste is dat hij in oktober 1669 gestorven is (precieze datum onbekend), dus in elk geval niet tussen 13 en 19 juni.
Koen Rymenants zegt
Met de aan de DBNL: H.J.E. Endepols, niet alleen van “Koenen-Endepols”, maar blijkbaar ook van een Maastrichts woordenboek.
http://www.dbnl.org/tekst/anro001bioe01_01/ende003.php
Peter-Arno Coppen zegt
Inderdaad, blijkbaar! Op 18 juni is het 54 jaar geleden dat hij overleed. Zijn ‘Woordenboek of diksjenaer van ’t Mestreechs,’ geldt volgens de door jou gegeven link ‘nog steeds als een van de standaardwerken bij uitstek over het Maastrichts.’
Jij voert nu de Hall of Fame van deze quiz aan, met een kleine voorsprong op Cefas van Rossem.
Koen Rymenants zegt
Met dank aan de DBNL, bedoel ik.