Gegroet, vrienden van de verscheiden neerlandici! Het is weer tijd voor onze spannende en razendsnelle quiz Welke neerlandici gedenken we de komende week? De afgelopen weken hebben we herhaaldelijk meegemaakt dat de quiz op zondagochtend om 10 uur de lucht in ging, en om kwart over tien was de goede oplossing al binnen. Om dit enigszins te bestrijden publiceren wij de aflevering van deze week pas om kwart over tien. Op die manier wordt de spanning voor hen die om 10 uur klaarzitten nog enigszins gerekt, en ook degene die op zondagochtend nog graag een kwartiertje uitslaapt heeft nog de kans om mee te doen. U ziet: bij Neerlandistiek doen wij er alles aan om het onze lezers naar de zin te maken!
De opgave van deze week zou heel gemakkelijk kunnen zijn, want deze week is de sterfdag van de enige Japanse neerlandicus op onze lijst (blijf ze insturen mensen!). Maar we maken het iets moeilijker met een cryptische omschrijving. De enige aanwijzing van deze week is: De appel valt niet ver van de boom. Meer zeggen we niet. Waar hebben we het over?
Koen Rymenants zegt
31 augustus is de sterfdag van de literatuurhistoricus Gerrit Kalff, wiens zoon (zoals hier al eerder gememoreerd) ook neerlandicus was en zijn biografie schreef. De appel valt dus niet ver van de boom?
Peter-Arno Coppen zegt
Ik vind dit niet het goede antwoord. Meer zeg ik niet.
Erik De Smedt zegt
Top-down: neerlandicus Pierre (Jan Peter) Boyens (*1901) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Utrecht en promoveerde op Carel Vosmaer. Zijn dochter José Boyens (*1931) studeerde eveneens neerlandistiek en publiceerde veel over beeldhouwers. Vader Boyens is gestorven op 2 september 1991.
Peter-Arno Coppen zegt
Dank voor deze mooie poging, want Pierre Boyens zat nog niet in onze verzameling (nu wel, en nog wel als de 200e neerlandicus in de lijst). Maar het is niet het goede antwoord, met name omdat de link met de dochter in de komende week geen speciale betekenis krijgt.
Marc Beerens zegt
Meertens aka A.P. Beerta, editeur van het Esbattement vd Appelboom?
Peter-Arno Coppen zegt
Meertens? Die komen we op 6 september pas tegen (zijn geboortedag).
Mient Adema zegt
Het zal toch niet Gerrit Kalf zijn?
Peter-Arno Coppen zegt
Laat ik het zo zeggen: ik vind het niet het beste antwoord.
Mient Adema zegt
Nee, want dat moet dan wel Gerrit Kalff junior zijn, hij is immers die appel….
Erik De Smedt zegt
Precies, en die Kalffs hadden niet alleen de neerlandistiek en hun voornaam gemeen. Ook sterf- en geboortedag liggen dicht bijeen: senior 31 augustus (1923) gestorven, junior op 1 september (1889) geboren.
Mient Adema zegt
Dat overwoog ik ook, maar die Japan-connection is foetsie. Herma zou wel eens goed kunnen zitten, maar daar blijf ik weer met wat appels achter. Wat een geraffineerde educatietechniek toch. Herinnert me aan de tijd dat we voor aardrijkskunde mochten spieken in het boek. Had er ook prompt een onvoldoende voor. Ben te rechtschapen, vermoed ik…
Herma van den Brand zegt
Nee nee, mijn reactie telt niet mee als antwoord op deze vraag, omdat de vraag niet is wie die Japanse neerlandicus is. Ik ben ervan overtuigd dat jij (Mient) uiteindelijk het juiste antwoord gegeven hebt op de vraag WAAROVER we het hebben: het vader-zoonpaar Gerrit Kalff sr. en Gerrit Kalff jr.
Mient Adema zegt
Dat zou betekenen dat onze quizmaster ons van 1 tot 6/7 uur heeft laten darren. 🙂
Nee, we moeten verder zoeken naar meneer of mevrouw Yokamoti of Asaporti of zoiets met volgzaam kroost. Maar ja, de boeken zwijgen en zij ook.
Peter-Arno Coppen zegt
Eerlijk is eerlijk: Erik De Smedt gaf als eerste het antwoord waar we naar op zoek waren. De vraag was immers niet zozeer over wie we het hadden, maar waarover: dat is de curiositeit dat in de komende week zowel de sterfdag van Kalff senior als de geboortedag van Kalff junior valt. En wel onmiddellijk opeenvolgend. Tragisch genoeg overleed de oude Kalff op de dag voor de verjaardag van zijn zoon.
Peter-Arno Coppen zegt
Excuses trouwens voor de vertraging, maar ik bleek ook nog ineens een sociaal leven te kennen waar even voor het internet geen plaats was. Maar ik ben blij dat iedereen zo naarstig in de neerlandistische annalen is blijven speuren, dat kan niet vaak en lang genoeg gebeuren.
Peter Altena zegt
Marie Madeleine Prinsen, dochter van Jac. Prinsen? Zij van de idylle, hij van de roman.
Mient Adema zegt
Het antwoord op de vraag waarover we het hebben zou dan moeten zijn het vader-en-zoonpaar Gerrit Kalff. Sterfdag van de een en geboortedag van de ander corresponderen in de opgave.
Peter-Arno Coppen zegt
Dat is inderdaad juist (zie boven).
Herma van den Brand zegt
Omdat ik benieuwd was welke Japanner neerlandicus werd, ging ik op zoek en vond: Sumitaka Asakura, wiens sterfdatum 31 augustus 1978 is. Als het goed is, is zijn Nederlands-Japans woordenboek na zijn dood verschenen.
Peter-Arno Coppen zegt
Klopt Herma, dat is inderdaad de Japanse neerlandicus in ons lijstje. Zo zie je maar weer dat zelfs het niet bedoelde antwoord ons een gelegenheid verschaft om stil te staan bij hen die ons in neerlandistisch opzicht voorgingen.
Mient Adema zegt
Ik vond dit een grappige quiz.
Over de uitslag twisten we niet, want we waarderen elkaars vondsten en pennevruchten.
Natuurlijk begon Erik erover en zette ons op het spoor, om 13.07 uur herhalend wat om 13.05 uur al gezegd was. De irrelevantie van de Japanse afleidingsmanoeuvre ontdekte Herma uitstekend, die overigens zijn antwoord daarop ook al klaar had.
Conclusie: drie winnaars, elk met een eigen visie op de totaal-oplossing. En de quizmaster had het moeilijker dan ooit. Wie was de eerste en met wat? En naar een geboortedatum had hij hier helemaal niet gevraagd. Het moest wel cryptisch. Een kwartier is zomaar voorbij….