Gegroet, verzamelde vrienden van de verscheiden neerlandici! U weet vast het antwoord al op de vraag van deze week, hoewel in de komende week verscheidene neerlandici gestorven of geboren zijn (meer dan gemiddeld). Dus waarvoor doe ik de moeite nog om die vraag te stellen, vraagt u zich af. Welnu: de vraag en het bijbehorende antwoord zetten toch maar mooi een van die interessante oude neerlandici in de schijnwerpers en daar is het allemaal om te doen. Hopelijk leest iemand bijvoorbeeld nog eens een interessante studie over het ingveoons (of ingweoons, of ingwaeoons, ja hoe schrijf je dat eigenlijk?) of een ‘werkelijk geestige, zeer lezenswaardige brochure’ over een neerlandistisch onderwerp waar de meeste niet-neerlandici nog meer aandacht voor hebben dan de neerlandici zelf.
Doet u dat vooral, en bekommer u niet om het feit dat Marc Beerens het antwoord deze week al onder de verzendknop heeft staan. Want u weet best wie het antwoord op de vraag van deze week is.
Kees van der Zwan zegt
Zou dat K.H. Heeroma zijn?
Gert de Jager zegt
Klaas Heeroma
Antoinette Verburg zegt
Volgens mijn grote vriend Delpher doelt u op K.H. Heeroma (13 september 1909-21 november 1972).
Nu ik hier toch tussen vrienden van de verscheiden neerlandici vertoef, ben ik zo brutaal u allen te attenderen op de honderdste geboortedag van Cornelia Brinkman, 21 november. Zij studeerde Nederlands in Leiden van 1936 tot 1939, bij de professoren Kloeke, Van Eyck, De Vries en Colenbrander. Meer informatie: corneliabrinkman.nl
Peter-Arno Coppen zegt
Dank, zij staat erbij! Nog net op tijd om morgen gedacht te worden.
Antoinette Verburg zegt
Wat aardig, heel hartelijk dank!
Marc Beerens zegt
Ik vind het eerlijk gezegd best een pittige opgave deze week. Klaas Heeroma (overleden 21 november 1972, zoals de zijkolom reeds meldt) publiceerde ‘Wat is Ingweoons?’ in 1965 in TNTL. Maar wat kan in geval dat Heeroma het juiste antwoord is, de bedoelde brochure zijn? Mogelijk iets onder Heeroma’s pseudoniem Muus Jacobse, maar ik vind niet direct kandidaten. Ik ben dus ook niet zeker van mijn zaak, maar Heeroma is wel mijn antwoord.
Peter-Arno Coppen zegt
Deze week is Kees van der Zwan de eerste die de juiste naam wist te vermelden, op een haarlengte gevolgd door Gert de Jager. Gefeliciteerd! Marc Beerens komt de eer toe de publicatie over het Ingweoons te vermelden, en ik denk dat Antoinette Verburg ook de titel van de brochure wel heeft gevonden, maar die vermeldt ze niet. Nog een hint: de brochure verscheen na meer dan tien jaar nog eens in een nieuwe versie (maar toen was het ook genoeg, althans dat was de bedoeling).
Marc Beerens zegt
Hebbes: ‘Niet zóó, maar zó’ van drs. K. Heeroma uit 1934.
Nooit eerder van gehoord!
Marc Beerens zegt
Shame on me overigens, eerste hit bij Boekwinkeltjes.nl is voor een exemplaar van de 19e druk?! Kom daar heden ten dage nog maar eens om!
Peter-Arno Coppen zegt
Ja, en dan heb je ook nog eens “Niet zoo, maar… zo, en nu… voorgoed!” uit 1946. We hebben hier dus een heuse neerlandistische bestseller te pakken.