Verwarwoordenboek Vervolg (10)
Door Jan Renkema
In het Verwarwoordenboek worden zo’n 500 woordparen behandeld met vaak onduidelijke verschillen: afgunst-jaloezie, bloot-naakt, geliefd-populair, plaats-plek, enz. Talrijke lezers hebben woordparen aangedragen met het verzoek om ook die te behandelen. Vandaar deze wekelijkse rubriek.
Mocht u ook een ‘verwarpaar’ behandeld willen zien, plaats dan een reactie onder deze rubriek. Kijkt u dan wel even op de website om te zien of de woorden al zijn opgenomen.
adoptiekind / pleegkind
Er is een duidelijk verschil in betekenis.
adoptiekind aangenomen kind
Zij konden geen kinderen krijgen en hebben na lang aarzelen twee kinderen uit Thailand geadopteerd.
pleegkind kind dat bij anderen dan eigen ouders wordt verzorgd en opgevoed
Hij heeft tot zijn achttiende in ons gezin als pleegkind gewoond.
Het verschil lijkt niet zo groot. Ook een adoptiekind wordt immers niet bij eigen ouders verzorgd en opgevoed. Toch zijn er belangrijke verschillen. Een adoptiekind is juridisch familie van de adoptieouders, en krijgt ook hun achternaam. Een pleegkind blijft het kind van eigen ouders, en houdt hun achternaam. Adoptie is voor altijd; een pleegkind verblijft tijdelijk in een pleeggezin. Adoptieouders voeden hun adoptiekind alleen op; het kind heeft geen contact met eigen ouders, die vaak ver weg wonen. Pleegouders krijgen begeleiding, en er blijft ook contact met de biologische ouders. Pleegouders krijgen dikwijls een vergoeding; adoptieouders betalen voor bemiddeling en de reis om hun kindje op te halen. En het laatste onderscheid: na je 42ste kun je doorgaans geen adoptieouder meer worden; voor het pleegouderschap geldt geen maximumleeftijd. Al met al bijzonder duidelijke verschillen dus tussen een adoptiekind en een pleegkind.
Laat een reactie achter