De taal van Ilja Leonard Pfeijffer (27)
Door Marc van Oostendorp
‘Het geheel is gelardeerd met beschrijvingen van warme kleuren en recepten van eenvoudige, authentieke gerechten uit de onvolprezen Italiaanse cuisine.’
(Het ware leven. Een roman.)
De volgende gerechten worden genoemd in Het ware leven, een roman van Ilja Leonard Pfeijffer:
Hoofdstuk 1. Ciabatta. Abrikozen.
Hoofdstuk 2. Bonenpap.
Hoofdstuk 3. Vitello tonato. Risotto.
Hoofdstuk 4. Dennennaalden en paardenvijg. Varkens, bieten en aardappelen.
Hoofdstuk 5. Pannenkoeken met spek en stroop. Pannenkoeken naturel.
Hoofdstuk 6. Kroepoek. Lauwe bonenpap.
Hoofdstuk 7. Tapas. Dagsoep (courgette-crèmesoep en bisque van garnalen).
Hoofdstuk 8. Pansotti salsa di noce. Pannenkoek met spek en stroop.
Hoofdstuk 9. Abrikozen. Kaviaar.
Hoofdstuk 10. Citroenijs. Pannenkoeken. Vongole.
Hoofdstuk 11. Quiche lorraine.
Hoofdstuk 12. Gepekelde varkens, aardappelen en biet. Pekelharing, hoenderen, zoute boter, kazen torenhoog opgetast.
Hoofdstuk 13. Pannenkoek met spek en stroop. Een verse brioche.
Hoofdstuk 14. Schotel van inktvis in eigen inkt.
Hoofdstuk 15. Abrikozen. Paardenvlees.
Hoofdstuk 16. Abrikozen.
Hoofdstuk 17. Zolen van hun eigen laarzen. Elkaars schamele uitwerpselen.
Hoofdstuk 18. Soepstengel, die de Italianen grissini noemen. Schelpdieren. Carpaccio van tonijn met balsamicodressing. Farfalle e fagioli. Scottadito.
Hoofdstuk 19. Vlierbessencompote, pekelvlees en appelwijn.
Hoofdstuk 20. Je eigen zolen. Pikante gehaktballetjes, makreel in groene mosterdsaus, gemarineerde eieren, gekonfijte groente en worstjes van lamsgehakt. Brood.
Hoofdstuk 21. Tapas (met makreel).
Hoofdstuk 22. Pasta e fagioli.
Hoofdstuk 23. Warm bloedend paardenvlees.
Hoofdstuk 24. Een kilo bloedworst.
Hoofdstuk 25. De authentieke pizza margherita.
Hoofdstuk 26. Cantuccini.
Hoofdstuk 27. Pannenkoeken.
Hoofdstuk 28. Graan. Vruchten. Abrikozen. Deze rechterarm van mij.
Hoofdstuk 29. Manili di sete, pansotti salsa di noci, spaghetti frutti di mare, farfalle e fagioli, malfatti ai fiori di zucca, verdure ripiene, scottadito, tagliato di manzo, vitello al marsala en godbetert pizza margherita. Gnocchi alla romana.
Hoofdstuk 30. Courgettesoep.
Hoofdstuk 31. Kaviaar. Rijpe abrikozen.
Hoofdstuk 32. Stoofvlees op de lardeerpriem geregen. Likkende boter. Courgettesoep.
Hoofdstuk 33. Arm aan het spit.
Hoofdstuk 34. Een kleine pizza calzone.
Hoofdstuk 35. Plakjes kaas met wat knoflookpoeder en een handje gebakken uitjes van Conimex.
Hoofdstuk 36. Kaviaar.
Hoofdstuk 37. De perfecte vitello tonato. Salade met wijnazijn. Frambozenjam. Brood.
Hoofdstuk 38. Pannenkoeken. Vongole. Koekje.
Hoofdstuk 39. Citroenen. Mijn vlees.
Hoofdstuk 40. Frambozenvla. Frambozenjam.
Hoofdstuk 41. Roze koeken.
Hoofdstuk 42. Kaviaar. Abrikozen.
Hoofdstuk 43. Risotto met zeevruchten. Kaasfondue.
Hoofdstuk 44. Broodjes. Saus op basis van maizena.
Hoofdstuk 45. Kaviaar. Abrikozen.
Hoofdstuk 46. Brood.
Hoofdstuk 47. Hamburgers.
Hoofdstuk 48. Crème brulée.
Hoofdstuk 49. Een grote reep chocolade.
Hoofdstuk 50. Inktvis in eigen inkt.
Hoofdstuk 51. Een schamele bete broods. Vooraf een terrine van steurmousse, dan een klassieke tournedos Rossini en als toetje iets met blini.
Hoofdstuk 52. Avondeten volgens een recept uit de nieuwe Allerhande.
Hoofdstuk 53. Rapen.
Hoofdstuk 54. Boterham. Frambozenjam.
Hoofdstuk 55. Margherita en vongole.
Hoofdstuk 56. Aardappelsoep.
Hoofdstuk 57. Herkenbaar inheems voedsel in vertrouwd ruime porties, pizza alla peanutbutter, lasagne met een garnituur van aardbeienijs, kingsize guacamolewraps.
Hoofdstuk 58. Drie plakjes oude kaas, bij voorkeur de voorgesneden Old Amsterdam van de Albert Heijn. Knoflookpoeder. Eén of twee handjes gebakken uitjes van het merk Conimex.
Hoofdstuk 59. Portie tapas ollandesas: ossenworst, kaasblokjes, leverworst en Amsterdamse uitjes.
Hoofdstuk 60. Russische koek.
Hoofdstuk 61. Een echte traditionele colomba.
Hoofdstuk 62. Koolsoep of iets anders.
Hoofdstuk 63. Sandwiches met peanutbutter en banaan.
Hoofdstuk 64. De geur van paardenvijgen.
Hoofdstuk 65. Boterhammen met frambozenjam. Een portie kroepoek. Sambal.
Hoofdstuk 66. Timballo di piccioni volgens authentiek recept.
Hoofdstuk 67. Balkenbrij met reuzel. Abrikozen.
Hoofdstuk 68. Aangebrande bacon.
Hoofdstuk 69. Bietensoep met huisgestookte aardappellikeur.
Hoofdstuk 70. Druiven.
Hoofdstuk 71. Abrikozen. Fruitsalade. Abrikozenpulp.
Hoofdstuk 72. Plumpudding.
Hoofdstuk 73. Crème brûlée.
Hoofdstuk 74. Geroosterd hoen met cassave, kokos en mango.
Hoofdstuk 75. Een banaan en een chocoladetoetje van de Albert Heijn dat maar een paar dagen over de datum is.
Hoofdstuk 76. Rucola. Gratis chocoladetaart.
Hoofdstuk 77. Men luncht en borrelt er halfslachtig op los en er is geen recept.
Hoofdstuk 78. Kaviaar van een zilveren lepeltje. Pasta aglio e oglio.
Hoofdstuk 79. Vleesbout.
Hoofdstuk 80. Kaviaar.
Hoofdstuk 81. Liefdevol gesmeerde toastjes met provolone.
Hoofdstuk 82. Spaghetti bolognese. Pansotti salsa di noce.
Hoofdstuk 83. Droge zoutjes.
Hoofdstuk 84. Tosti op de hoek maar weer.
Hoofdstuk 85. Abrikozen.
Hoofdstuk 86. Boterham met frambozenjam. Dierenvet.
Hoofdstuk 87. Vitello tonato.
Hoofdstuk 88. Roze koeken.
Hoofdstuk 89. Pasta e fagioli. Toastjes.
Hoofdstuk 90. Vogelnestje ossenhaas met Gon Bao-saus en cashewnoten (nr. 254).
Hoofdstuk 91. Pekelharing, hoenderen, zoute boter, kazen torenhoog opgetast.
Hoofdstuk 92. Pikante gehaktballetjes. Makreel in groene mosterdsaus. Gemarineerde eieren. Gekonfijte groente. Worstjes van lamsgehakt. Brood.
DirkJan zegt
Uit deze opsomming mag blijken dat Pfeijffer een lekkerbek is en dat is ook niet gek met die overheerlijke Italiaanse keuken. Toch verbaasde het me dat hij in La Superba en in Brieven uit Genua aan eten, Italiaans eten, nagenoeg geen aandacht besteedt. Zelf koken doet hij sowieso niet (je zou wel gek zijn om zelf te koken in Genua, schrijft hij ergens) en ik las daarover alleen dat hij thuis in zijn kleine huisje wel koffie maakt en sinaasappels uitperst.
(En ergens wel koddig dat al zijn dagelijkse bacchanalen jarenlang mede werden (worden?) gefinancierd door het Letterenfonds.)