Lotte Jensen is met ingang van 1 oktober 2017 benoemd tot hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit. Jensen doet onderzoek naar nationale identiteitsvorming en nationalisme in Nederland vanuit een cultuurhistorisch perspectief.
Lotte Jensen (1972, Hillerød, Denemarken) studeerde Nederlands en Wijsbegeerte aan de Universiteit Utrecht, waar ze in 1996 cum laude haar doctoraaldiploma Nederlandse historische letterkunde haalde en in 1997 haar doctoraaldiploma Geschiedenis van de Wijsbegeerte. In 2001 promoveerde ze aan de Universiteit van Amsterdam op onderzoek naar vrouwentijdschriften en journalistes in de achttiende en negentiende eeuw in Nederland.
Hierna werkte Jensen als docent en beleidsmedewerker aan de Universiteit Utrecht (Wijsbegeerte, Taal- en cultuurstudies en Liberal Arts and Sciences); als postdoc aan de Universiteit van Amsterdam en als gasthoogleraar aan de Universiteit Gent (België).
Vidi-Vici
Sinds 2007 is Lotte Jensen als onderzoeker verbonden aan de afdeling Nederlandse Taal en Cultuur van de Radboud Universiteit. In 2010 kreeg ze een NWO-Vidi-subsidie voor onderzoek naar de rol van oorlog en vrede in de vorming van een vroegmoderne Nederlandse identiteit. Hierover publiceerde ze de boeken: Verzet tegen Napoleon (2013) en Vieren van vrede. Het ontstaan van de Nederlandse identiteit, 1648-1815 (2016), vertaald in het Engels als Celebrating Peace. The Emergence of Dutch Identity, 1648-1815).
Ze werkt nu met een NWO-Vici-subsidie aan onderzoek naar de rol van rampen bij lokale en nationale identiteitsvorming in Nederland tussen 1421-1890.
De Jonge Akademie
Lotte Jensen is vice-voorzitter van De Jonge Akademie (KNAW) en bestuurslid van de werkgroep De Moderne Tijd. Ook heeft ze zitting in de jury van de Libris literatuurprijs voor 2017.
Laat een reactie achter