De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience ontvangt een unieke collectie van meer dan 1000 boeken van Stijn Streuvels. Het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting kocht deze boekencollectie van Streuvelsexpert Paul Thiers. De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience bewaart deze verzameling boeken en stelt ze beschikbaar voor literatuurhistorisch en boekwetenschappelijk onderzoek.
Naast alle eerste drukken omvat de collectie heel wat zeldzame exemplaren (zoals 4 handpersdrukken van ‘Lenteleven’ door Jules de Praetere), uitgaven in beperkte oplage (bv. in varianten op diverse papiersoorten), een 80-tal opdrachtexemplaren, bijzondere boekbanden en talrijke vertalingen. In totaal goed voor zo’n 1.339 boeken of 32 strekkende meter. De verzameling overtreft dan ook op alle vlakken wat in andere publieke bibliotheekcollecties van Streuvels aanwezig is. Ze biedt daarnaast ook een overzicht van ca. 80 jaar evolutie van de bibliofiele, uiterst verzorgde uitgaven en van de ontwikkeling van de uitgeverswereld, en illustreert het literaire netwerk van Streuvels en zijn relatie met de beeldende kunst. Het is een unieke collectie van een van de belangrijkste Vlaamse schrijvers van de 20ste eeuw, die tot het literaire geheugen van Vlaanderen behoort en zich tot op de dag van vandaag bij een bijzonder ruim publiek kan blijven verheugen in een grote belangstelling. Jaarlijks blijven wetenschappelijke studies over Streuvels’ leven en werk verschijnen, die zijn veelzijdigheid en actueel belang belichten.
Streuvelsexpert Paul Thiers verzamelde deze uitzonderlijke boekencollectie over een periode van 40 jaar. Om dit in zijn geheel te vrijwaren en publiek toegankelijk te maken, was hij – dankzij de bemiddeling van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience – bereid om de collectie rechtstreeks aan het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting te verkopen.
De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is gespecialiseerd in de Nederlandse en Vlaamse letterkunde. Na de catalografische verwerking, die in het najaar 2018 afgerond wordt, zal de collectie in deze bewaarbibliotheek raadpleegbaar zijn voor literatuurhistorisch en boekwetenschappelijk onderzoek.
Op woensdag 3 oktober 2018 wordt de Streuvelscollectie in de kijker geplaatst in de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. De organisatie van dit publieksmoment wordt een samenwerking tussen de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, het Letterenhuis, het Stijn Streuvelsgenootschap en het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting.
Over Stijn Streuvels (1871-1961)
Stijn Streuvels (pseudoniem van Frank Lateur) is een van de grootste en meest vernieuwende Vlaamse schrijvers. Bij zijn huwelijk met Alida Staelens in 1905 bouwde hij in Ingooigem (deelgemeente van Anzegem) zijn beroemde huis Het Lijsternest waar hij zich voltijds aan zijn literaire werk zou wijden. Hij schreef tussen 1899 en zijn dood in 1969 vooral naturalistische romans, novelles en toneelstukken, waarin hij het Vlaamse dorpsleven als geen ander wist te doorgronden. Tot zijn bekendste werk behoren naast Het leven en de dood in den Ast ook Langs de wegen, De vlaschaard en De teleurgang van de waterhoek. Na zijn overlijden kreeg de Meester van het Lijsternest een koninklijke begrafenis met veel media-aandacht. Verschillende van zijn boeken werden omgezet naar toneel of film; vooral de film Mira geldt als echte klassieker.
Gerard van der Leeuw zegt
Ik zou ‘Prukske’ ook willen noemen as een van zijn beste werken. En vergeten we niet: Streuvels was ook een fotograaf van aanzienlijke betekenis.