Verwarwoordenboek Vervolg (57)
Door Jan Renkema
In het Verwarwoordenboek worden zo’n 500 woordparen behandeld met vaak onduidelijke verschillen: afgunst-jaloezie, bloot-naakt, geliefd-populair, plaats-plek, enz. Talrijke lezers hebben woordparen aangedragen met het verzoek om ook die te behandelen. Vandaar deze wekelijkse rubriek.
Mocht u ook een ‘verwarpaar’ behandeld willen zien, plaats dan een reactie onder deze rubriek. Kijkt u dan wel even op de website om te zien of de woorden al zijn opgenomen.
creatief / innovatief
De woorden overlappen deels in betekenis, maar er is wel een verschil.
creatief scheppend, oorspronkelijk, vindingrijk, met drang om iets nieuws te maken
Het ‘Papier Hier’ in de Efteling vind ik het mooiste voorbeeld van een creatieve oplossing voor een afvalprobleem.
innovatief vernieuwend, grensverleggend, baanbrekend
Heb jij een innovatief idee, maar geen financiën om het te realiseren? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.
Het is niet verwonderlijk dat deze woorden deels in betekenis zijn gaan overlappen. Als je creatief bent, vind je het leuk om iets te maken. Dat ‘iets’ was er niet. Dus, je maakt iets nieuws, zelfs in een cursus Creatief met kurk. En dat nieuwe van creatief zit ook in ‘vernieuwend’, de eerste betekenis van innovatief. Bovendien moet je voor innovatief ook ‘oorspronkelijk’ en ‘vindingrijk’ zijn met een ‘drang om iets nieuws te maken’. En dat zijn nu juist de betekenisaspecten van creatief.
Toch is er een verschil. Als je creatief bent, schep je wel iets nieuws, maar dat nieuwe hoeft niet grensverleggend of baanbrekend te zijn. Een kunstschilder is per definitie creatief, maar hij is pas innovatief als hij bijvoorbeeld nieuwe technieken gebruikt of school maakt door een speciale penseelhantering. Innovatief is zoiets als ‘creatief-plus’. Beide woorden in één zin?
Ons bedrijf is op zoek naar creatieve en innovatieve medewerkers.
In creatief ligt het accent op vindingrijkheid, bijvoorbeeld in het oplossen van problemen binnen een bestaande situatie. Bij innovatief gaat het erom dat de medewerker zo creatief is dat hij nieuwe wegen durft inslaan, dus om de betekenissen ‘grensverleggend’ en ‘baanbrekend’. Als u geen hekel hebt aan de uitdrukking ‘out of the box-denken’, dan kunt u dit misschien als onderscheid hanteren tussen creatief en innovatief. Nog één voorbeeld.
U noemt dit ‘creatief boekhouden’? Nee, dit is ‘innovatieve financiële administratie’!
In de combinatie met ‘boekhouden’ is creatief een eufemisme voor ‘frauduleus’. Als iemand dan wil beweren dat het niet om fraude gaat, kan die met innovatief proberen te zeggen dat het om iets geheel nieuws gaat. Een soortgelijk verschil proberen belastingfraudeurs ook wel te maken tussen ‘belastingontwijking’ en ‘belastingvermijding’. Maar gelukkig hebben u en ik dat onmiddellijk door.
Laat een reactie achter