Door Siemon Reker
Wát een aandacht in de afgelopen dagen voor Groningen en de aardbevingen daar. En dat terwijl NRC Handelsblad het geheime rapport tussen overheid en mijnbouwfirma’s al enkele dagen lang na de scoop van het Dagblad van het Noorden links laat liggen. Dat rapport dat ook voor twee specialisten nieuw was in de hoorzitting gisteren in de Tweede Kamer.
In die hoorzitting hadden voorzitter Farid Arkazan en Thierry Baudet het enkele malen – toch een beetje genant – met elkaar aan de stok. Baudet was me een paar weken geleden opgevallen toen hij in de Tweede Kamer pleitte voor een simpele oplossing: “hup, we gaan het doen; over twee weken hebben we het geregeld en op 1 juli hebben al die Groningers uiterlijk het geld op hun rekening.”
Dat was een directe aanpak waar vanaf de tribune niet voor geapplaudisseerd werd en minister Wiebes reageerde er evenmin op. Toch gebeurde in de formulering van Baudet iets bijzonders, want hij sprak van die Groningers met aanwijzend voornaamwoord en al. Gebeurt dat vaak in ons belangrijkste Nationale Parlement, dat talig op afstand gaan ten opzichte van een deel van de inwoners van het land? Een rondje langs de velden op basis van de Handelingen vanaf het parlementaire jaar 1994-1995.
Let op: het gaat om die als aanwijzend voornaamwoord.
- Die Utrechters: 0x
- Die Brabanders: 0x
- Die Drenten: 0x
- Die Overijsselaars: 0x
- Die Gelderlanders: 0x
- Die Friezen: 1x door Harm Beertema (PVV) in verband met Dokkum en Zwarte Piet.
- Die Zeeuwen: 2x, beide malen in verband met de ontpoldering (Hedwige). Eenmaal door Stientje van Veldhoven (D66) en eenmaal door Henk Bleker als staatssecretaris.
- Die Hollanders: 3x. Maar in alle drie de gevallen betreft het de blik vanuit het buitenland (tweemaal Vlaanderen en eenmaal “de wereld”) en heeft het betrekking op wat wij eerder Nederlanders zouden noemen.
- Die Limburgers: 3x, waarvan tweemaal door iemand die uit die provincie afkomstig is (Jos van Rey (dan nog VVD) en Dion Graus (PVV)) en eenmaal door een spreker met wortels van op geringe afstand, Henk Leenders (PvdA).
Kennelijk doet de werkelijke afstand tot Den Haag ertoe óf de gevoelde, maar in Limburg ligt het juist andersom! Misschien is het ook een kwestie van problematiek, want waar er sprake is van die Groningers ging het in de Tweede Kamer steeds over de problematiek van het aardgas, dat product dat destijds in de Troonrede omschreven werd als “de aardgasvondsten in het Noorden des lands”. Die “zullen voor de genoemde versterking van onze economische structuur een welkome bijdrage zijn” werd er in één adem aan toegevoegd door Koningin Juliana (1962).
- Die Groningers: Mw Klever (PVV), mw Schouten (CU), dhr Wassenberg (PvdD), minister Kamp, mw Mulder (CDA), mw Beckerman (2x), dhr Graus (PVV “die Limburgers en die Groningers”), mw Van Tongeren (GroenLinks, 2x), dhr Baudet (FvD). Op de een of andere manier is dat verrassend, samen 12 x, meer dan al die andere regionale ingezetenen bij elkaar. De vlag uit voor Groningen.
Deze post verscheen eerder op NOMEIS, het eigen blog van Siemon Reker.
Jos Houtsma zegt
De vlag uit? Nou dat weet ik niet. Ik vrees dat het aanwijzend vnw in veel van de gevallen dient om afstand te suggereren, om zich van ‘die lui’ te distantiëren.