Door Remco Sleiderink
Nog nooit gehoord van Walewein? Schandalig – althans volgens deze twee studenten Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit Antwerpen. Simon Van Den Bergh en Simon Peeters willen middeleeuwse verhalen opnieuw tot leven brengen en zijn daarom gestart met Radio Walewein.
Goede verhalen zijn van alle tijden. Vandaag is er James Bond en vroeger… toen was er Walewein! Simon & Simon willen laten horen dat Middelnederlandse verhalen ook vandaag tot de verbeelding kunnen spreken. Daarom besloten ze in een droogkomische podcast de parallellen tussen enkele hedendaagse helden en de middeleeuwse Roman van Walewein onder de loep te nemen.
Maar wacht, wie was die Walewein nu eigenlijk? Walewein, dat is de dapperste ridder van de Rondetafelridders van koning Arthur. Het verhaal werd omstreeks 1250 geschreven door Penninc en Vostaert, twee dichters uit het graafschap Vlaanderen. In het verhaal moet Walewein een zwevend schaakspel proberen te bemachtigen. Hij kan het alleen krijgen in ruil voor een zwaard, dat hij dan weer alleen kan krijgen in ruil voor de schone Ysabele. En als een echte James Bond slaagt Walewein erin om zonder al te veel kleerscheuren het schaakspel te bemachtigen en ondertussen ook een jonkvrouw aan de haak te slaan.
In hun podcast, Radio Walewein, bespreken Simon & Simon het aloude verhaal vanuit 21ste-eeuws perspectief en dat alles muzikaal omlijst. Niet alleen James Bond, maar ook Monty Python en Jungle Book passeren de revue. Waarom ze dit doen? “Middelnederlandse verhalen vormen een unieke schat aan informatie over de middeleeuwen in de Lage Landen. Daarbovenop zijn het vaak steengoede verhalen die qua spanning en humor niet onderdoen voor onze moderne varianten,” aldus Simon & Simon. Wie naar Radio Walewein wil luisteren, kan terecht op Soundcloud. Ook geschikt voor minderjarigen.
Rob Alberts zegt
Leuk!
Zonnige groet,
Henk Franken zegt
Ja, Walewein…, een bijzondere ridder. Volgens mij is hij een van de weinige hoofse protagonisten (vergelijk Parzival en co!) die het lukte ‘ een jonkvrouw aan de haak te slaan’. Alleen al om die ridder een opvallend verhaal.