Shakespeare, Bredero, Rembrandt. Het theater van de hartstochten in de zeventiende eeuw
Het Amsterdam Centre for the Study of the Golden Age nodigt u graag uit voor de Gouden Eeuw Lezing 2018. Het ACSGA organiseert dit evenement regelmatig voor een cultureel geïnteresseerd publiek, als visitekaartje van geesteswetenschappelijk onderzoek. Eerdere sprekers waren onder anderen Steven Nadler over Spinoza, en Gary Schwartz over de omgang met de erfenis van de Gouden Eeuw in de 21ste eeuw.
In 2018 is het onderwerp gekoppeld aan het herdenkingsjaar van de 400ste sterfdag van de ‘eerste echte Amsterdammer’, G.A. Bredero. UvA-alumnus dr. René van Stipriaan zal spreken over Shakespeare, Bredero en Rembrandt.
Waarnemen en weten zijn de sleutelbegrippen in de kennisrevolutie van de zeventiende eeuw. Er horen namen bij van denkers als Bacon, Descartes en Spinoza, maar ook van praktische onderzoekers als Beeckman, Stevin en Van Leeuwenhoek. De christelijke heilsleer en oude doctrines als het aristotelisme boetten gestaag in aan wetenschappelijk relevantie. Toch werd aan het begin van de zeventiende eeuw de werking van de zintuigen en het menselijk oordeel als veel problematischer ervaren, dan de uitkomst van de kennisrevolutie wil doen vermoeden. Daarin hadden literatuur en schilderkunst een sleutelrol. Aan de hand van Shakespeare, Bredero en Rembrandt wordt in deze lezing uiteengezet hoe hartstochten in staat zijn om een gezond brein te corrumperen, de zintuigen als een vervormend brandglas te laten werken. Het vertrouwen in de ratio dat door Descartes en Spinoza werd verkondigd is hier nog ver weg.
Literair-historicus René van Stipriaan (1959) heeft een ruime ervaring als onderzoeker, schrijver en presentator. Onlangs ontrafelde hij in De hartenjager. Leven, werk en roem van Gerbrandt Adriaensz. Bredero de mythen en mysteries rond deze getalenteerde en vrijmoedige Amsterdammer. Deze biografie is met veel enthousiasme ontvangen. In de Gouden Eeuw Lezing plaatst Van Stipriaan Bredero in het ruimere perspectief van de cultuur van de Nederlandse Gouden Eeuw. Daarover schreef hij onder meer Het volle leven. Nederlandse literatuur en cultuur ten tijde van de Republiek (2002) en Lof der botheid. Hoe de Hollanders hun naïviteit verloren (2016).
Receptie na afloop. De lezing zal dan verkrijgbaar zijn.
Aanvang: 20.00 u., toegang gratis; aanmelding gewenst via goudeneeuw-fgw@uva.nl
Locatie: Aula – Oude Lutherse kerk, Singel 411, 1012 XM Amsterdam
Laat een reactie achter