Door Roland de Bonth
Na de kerstactie, het kerstgala en het kerstontbijt begint vandaag voor alle docenten in het voortgezet onderwijs – en ook voor heel veel andere neerlandici – een tweeweekse kerstvakantie. Een tijd van bezinning maar ook een periode om eindelijk Worm en donder van kaft tot kaft te lezen, het door Inger Leemans en Gert-Jan Johannes geschreven deel uit de reeks Geschiedenis van de Nederlandse literatuur dat de literatuur van de achttiende-eeuwse Republiek behandelt.
Op basis van de in dit boek besproken (literaire) werken en hun scheppers heb ik – met behulp van een gratis online programma – een woordzoeker gegenereerd. In het onderstaande raster moet u op zoek gaan naar de achternamen van 32 auteurs; zij komen allen voor in Worm en donder. Let op, het gaat hier om de achternaam zónder eventuele voorvoegsels (dus niet Van Alphen maar Alphen). Deze namen kunnen zowel horizontaal, verticaal, diagonaal als andersom zijn verwerkt.
Omdat het simpelweg wegstrepen van namen intellectueel gezien weinig uitdaging biedt, heb ik de opgave vermoeilijkt. In plaats van de achternamen staan hieronder in alfabetische volgorde 32 titels vermeld die de respectieve achttiende-eeuwers hebben geschreven. Sommige zijn eenvoudig te koppelen aan een auteur, bij andere zal het meer moeite kosten om te achterhalen wiens of wier hand de tekst heeft opgesteld. Via het register van Worm en donder zijn ze in ieder geval te vinden, maar een uitgebreide kennis van de achttiende-eeuwse literatuur en/of (slim) zoeken op internet leidt zeker ook tot de juiste oplossing.
Wanneer de 32 namen correct zijn doorgestreept, vormen de overgebleven letters een zin. Wie deze zin – in achttiende-eeuwse spelling! – als eerste maar uiterlijk zondag 6 januari 2019 – opstuurt naar r.de.bonth@hotmail.com ontvangt naast de eeuwige roem een bij deze quiz passende prijs.
Prettige kerstdagen, een gelukkig nieuwjaar en veel puzzelplezier
- Abraham de aartsvader
- Amstelstroom
- Arkadia
- Arlequyn actionist
- Beschryvinge van het magtig koningryk Krinke Kesmes
- Beslikte Swaantje
- Bespiegelingen
- De dood van Cezar
- De driftige minnaars
- De Haegse schouburg gestoffeert
- De historie van mejuffrouw Sara Burgerhart
- De historie van mejuffrouw Sara Burgerhart
- De lof der jenever
- De min in ’t Lazarushuis
- De ondergang van Eigenbaat
- De Ouderwetsche Nederlandsche Patriot
- De vrouwelyke Cartouche
- Den Laplandschen Tovertrommel
- Gezangen mijner jeugd
- Het leven en sterven van een hedendaags aristocraat
- Het nut der tegenspoeden
- Het scheeps leeven
- Kerkelyke historie van het psalm-gezang
- Leo de Groote
- Marius
- Onledige ouderdom
- Oud en nieuw Oost-Indiën
- Proeve van kleine gedigten voor kinderen
- Reize door het Aapenland
- Semiramis
- Stichtelyke zinnebeelden
- Wilhelm de Derde
Worm en donder
U kunt de hele quiz hier ook downloaden als pdf.
Laat een reactie achter