Wat kan de literaire verbeelding ons over waanzin vertellen? Deze vraag staat centraal in het zomernummer van Vooys. Deze editie heeft als thema ‘waanzin’ en bevat een aantal artikelen waarin vanuit verschillende (onderzoeks)gebieden gereflecteerd wordt op deze vraag.
Zo bevat het nummer een artikel van hoogleraar moderne geschiedenis Gemma Blok, die een overzicht geeft van het westerse denken over psychiatrie en waanzin aan de hand van de literatuur. Hierna gaat theater- en literatuurwetenschapper Laurens De Vos in op het stilistische verband tussen de literatuur en de waanzinnige taal in het werk van Samuel Beckett. Cultuurwetenschapper Charlotte van der Veen vertrekt vanuit het relatief jonge veld van de Mad Studies en analyseert de autobiografische performance Mental van James Leadbitter, met het oog op de materialiteit van waanzin. Tot slot draagt ook letterkundige Noortje Maranus, tevens hoofdredacteur van Vooys, bij aan deze editie met haar artikel ‘Ik ben niet gek, ik ben een (na)gemaakte gek’. Hierin betoogt ze dat de taalbehandeling van de Vlaamse auteur J.M.H. Berckmans niet als willekeurig of irrelevant moet worden afgedaan, maar in de context van gekte moet worden geplaatst zónder deze te pathologiseren. Zodoende pleit ze voor een stigmavrije benadering van gekte en een meer inclusieve lectuur van outsiderliteratuur.
Verder zijn in Vooys 37.2 wederom de rubrieken op interessante manier ingevuld. Zo pleit psycholoog en geluksonderzoeker Ad Bergsma voor een herlezing van Cervantes’ klassieker De geestrijke ridder Don Quichot van de Mancha en laat hij, middels een vergelijking van Don Quichot met Donald Trump, zien hoe dit werk licht kan schijnen op onze verwarrende tijden. In het midden van dit nummer kun je zelf bekijken hoe gek je eigenlijk bent met een literaire rorschachtest, gemaakt door illustrator Mans Weghorst. Tot slot bevat deze Vooys een interview met filosoof en taalkundige Wouter Kusters, die tweemaal in een psychose belandde en waanzin zodoende ziet vanuit zowel zijn eigen ervaringen, als vanuit de literatuur en de filosofie.
Laat een reactie achter