Vanaf 1 december 2019 start de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) de Multatuli-leerstoel voor moderne Nederlandse Letterkunde. Initiatiefnemer het Multatuligenootschap sponsort de leerstoel. VU-hoofddocent Moderne Nederlandse letterkunde Jacqueline Bel zal de Multatulileerstoel als hoogleraar bekleden. Met de benoeming start tevens een nieuwe minor De Schrijfacademie, bedoeld voor alle VU-studenten, waarin literatuur en creatief schrijven centraal staan. Dat heeft het College van Bestuur van de VU dinsdag 26 november besloten.
“Een hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde is binnen de faculteit Geesteswetenschappen onmisbaar”, aldus decaan en VU-hoogleraar Michel ter Hark. “Hierdoor krijgt de het vak Nederlands een nieuwe basis aan de VU en kan het vak zich verder ontwikkelen. Andere vakken kunnen ook in samenwerking met de leerstoel modules gaan ontwikkelen om hun vakgebied te versterken met de Nederlandse Letterkunde.”
Opdracht van de leerstoel
Jacqueline Bel heeft als leeropdracht de moderne Nederlandse letteren de plaats te geven die het vak aan een brede universiteit verdient. Naast Multatuli gerelateerd onderzoek worden ook colleges moderne Nederlandse literatuur gegevenin de master Nederlandse Letterkunde en in de nieuwe minorSchrijfacademie met aandacht voor diversiteit en voor levende auteurs die ook nu – vaak geïnspireerd door Multatuli – geëngageerde literatuur schrijven.
De Multatulileerstoel wordt ingesteld aan de vooravond van de viering van het tweehonderdste geboortejaar van Eduard Douwes Dekker, waarin de betekenis van Multatuli als grondlegger van de moderne Nederlandse letterkunde centraal zal staan, onder andere met de onthulling van het digitale monument ‘Multatuli Online’. Dat is de door Krijn ter Braak ontworpen geavanceerde website met alle werken van en over Multatuli, die veel nieuwe onderzoeksmogelijkhedengenereert.
Over Jacqueline Bel
Jacqueline Bel is expert op het gebied van de moderne Nederlandse letterkunde, de literatuurgeschiedschrijving en de (post)koloniale literatuur en publiceerde eerder een receptie-historisch onderzoek, Nederlandse literatuur in het fin de siècle. In de reeks standaardwerken van de Nederlandse Taalunie schreef zij Bloed en Rozen, Geschiedenis van de Nederlandse literatuur 1900-1945. Samen met Thomas Vaessens bracht ze het aandeel van vrouwelijke auteurs in de moderne Nederlandse letteren in beeld in Schrijvende Vrouwen.
Momenteel richt het onderzoek van Bel zich niet alleen op Multatuli, en de (post)koloniale literatuur, maar ook op de Joodse stadsroman in de Nederlandse letteren van de 20eeeuw. Daarnaast begeleidt zij promovendi en promotieonderzoek naar het leesgedrag van literatuur van middelbare schoolleerlingen. Bel heeft zitting in de VU-commissie Vrije Schrijver, is actief in de nascholing van leraren Nederlands en geeft colleges in het kader van het honours programme en de HOVO. Ook is zij lid van verschillende jury’s.
Foto: Steven Lek, Wikimedia
Ton Harmsen zegt
Dit bericht levert nog geen reacties op, maar het is voor mij een donderslag bij heldere hemel. Nee: zonlicht na donkere wolken. Het vorige bericht in Neerlandistiek was het interview met de sombere ‘Johan Koppenol over het sluiten van de opleiding Nederlands aan de VU’. En nu het feestelijke bericht dat Jacqueline Bel daar tot hoogleraar Nederlandse letterkunde benoemd wordt! Wie in Neerlandistiek nog een bericht verder terugbladert ziet ‘De Fryske Akademy: een sterfhuis’. Zo erg is het aan de VU blijkbaar niet.
Multatuli aan de VU, Marijke Spies was er ook hoogleraar: de VU wordt nog een centrum van verlichting. Het epitheton voor Odysseus πολύτλας ‘die veel geleden heeft’, is een polyptoton van Multatuli. Nu is het van toepassing op de VU.
Jacqueline: hartelijk gefeliciteerd met je benoeming, maak er iets moois van zodat wij verbaasd kunnen blijven over de Phoenix VU.