Met medewerking van Coen van Beelen, Roel Bentz van den Berg, Eveline de Bruin, Geert Buelens, Jaap Goedegebuure, Esther Op de Beek, Manon Uphoff, Wytske Versteeg en Leonard de Vos.
Op 2 april a.s. zal in Leiden de Frans Kellendonkprijs 2020 worden uitgereikt aan Wytske Versteeg. Zij ontvangt de prijs voor haar werk als romanschrijfster en essayiste, waarin aldus de jury de menselijke conditie op vele manieren via de verbeelding wordt geëxploreerd. Aansluitend op de uitreiking en haar dankwoord zal Wytske Versteeg over haar werk in gesprek gaan met de Leidse neerlandica en tevens jurylid Esther op de Beek. Jurylid Manon Uphoff presenteert het juryrapport. Geert Buelens, auteur van De jaren zestig. Een cultuurgeschiedenis (2018), zal in een lezing zijn licht laten schijnen over popmuziek als fenomeen tussen hoge en lage cultuur.
Aan Roel Bentz van den Berg zal die middag het eerste exemplaar worden uitgereikt van: Jaap Goedegebuure. Jong in de jaren zestig. De muziek van Frans Kellendonk.
Tussen zijn vijftiende en twintigste ambieerde Kellendonk niet alleen literaire roem, maar ook een carrière als singer-songwriter. Samen met zijn muzikale schoolvriend Leonard de Vos droomde hij van een gezamenlijk op te nemen langspeelplaat, waarvoor Kellendonk zelfs al de hoes ontwierp. Op basis van hun uitgebreide correspondentie, die onlangs aan het licht kwam, reconstrueert Goedegebuure in Jong in de jaren zestig (uitgeverij Querido) hun vriendschap en het tijdperk van hun jeugd.
Op 2 april zal Leonard de Vos herinneringen ophalen aan zijn schoolvriendschap met Kellendonk, en enkele van de liedjes die Kellendonk schreef en die De Vos op muziek zette, zullen ten gehore worden gebracht door Eveline de Bruin en Coen van Beelen.
Na afloop van het programma is er een feestelijke borrel om de laureate van de Frans Kellendonk 2020 en de verschijning van Jong in de jaren zestig te vieren.
Organisatie: Maatschappij der Nederlandse Letterkunde i.s.m. Universiteitsbibliotheek Leiden, Uitgeverij Querido en de Stichting Frans Kellendonk Fonds.
Toegang tot de middag is kosteloos, maar aanmelden is verplicht via: liesklumper@casema.nl Toegang op vertoon van de per mail te ontvangen bevestiging.
2 april om 14.00 uur in het Klein Auditorium van het Academiegebouw, Rapenburg 73 te Leiden
Laat een reactie achter