Verwarwoordenboek Vervolg (153)
Door Jan Renkema
In het Verwarwoordenboek worden zo’n 500 woordparen behandeld met vaak onduidelijke verschillen: afgunst-jaloezie, bloot-naakt, geliefd-populair, plaats-plek, enz. Talrijke lezers hebben woordparen aangedragen met het verzoek om ook die te behandelen. Vandaar deze wekelijkse rubriek.
Mocht u ook een ‘verwarpaar’ behandeld willen zien, plaats dan een reactie onder deze rubriek. Kijkt u dan wel even op de website om te zien of de woorden al zijn opgenomen.
pistool / revolver
De woorden verschillen niet in betekenis. Wel is er verschil in de werking van de wapens.
pistool handvuurwapen, met een magazijn in het handvat
- In een semiautomatisch pistool komt ook automatisch het volgende patroon voor de schietbuis.
revolver handvuurwapen, met draaiende cilinder als magazijn
- De revolver is in het begin van de negentiende eeuw uitgevonden in Amerika.
Het Engelse woord revolver is afgeleid van ‘revolve’, het ronddraaien van het magazijn met patronen. Een revolver is eigenlijk een bijzonder pistool. Je kon er vroeger sneller en meer kogels mee afvuren, maar een modern pistool kan er ook wat van. Er is nog een ander klein verschil. Een detective zou moeten kunnen zien of een pistool of een revolver is gebruikt, want een pistool gooit de hulzen eruit, maar een revolver niet.
En waarom zeggen we niet iemand de revolver op de borst zetten? Waarschijnlijk omdat de uitdrukking met ‘pistool’ al bestond voor de uitvinding van de revolver. Daarom spreken we ook niet over een revolvergarnaal, dat garnaaltje dat met zijn scharen een luide knal kan geven die lijkt op het geluid van een pistoolschot.
Afbeelding door Succo
Drabkikker zegt
Is een revolver niet gewoon een bepaald type pistool? Het lijkt me vrij logisch dat in de genoemde uitdrukkingen eerder de algemene term wordt gebruikt dan de specifiekere.
Rob Duijf zegt
Nee, een revolver is een appart handvuurwapen, uitgevonden door Samuel Colt en gepatenteerd in 1835, dat gebruikt maakt van een cilinder met (meestal) zes patronen. Tot dan hadden (voorgeladen) pistolen een vuursteenslot met een kruitpan, hetzij enkelloops of meerloops. Colt’s revolver was geïnspireerd op een pistool met draaiende lopen.
DirkJan zegt
Van Dale
re·vol·ver
de (m.); -s; -tje
(1855) Eng., de naam is bedacht door de Amerikaan Samuel Colt, die er in 1836 patent voor aanvroeg, afgeleid van Eng. to revolve (ronddraaien) <Lat. revolvere (terug doen rollen, opnieuw doen), omdat de ronddraaiende cilinder na elk schot een volgende patroon voor de loop brengt
Bert Mostert zegt
Anders dan in het artikel gesteld, is de betekenis van de woorden verschillend, zoals trouwens later wordt verduidelijkt. De verklaring van de herkomst van de uitdrukkingen kan ik volgen; het gestelde in het eerste deel van de reactie hierboven klopt dus niet. De “logica” in het tweede deel dus ook niet.
Rob Duijf zegt
‘Een detective zou moeten
kunnen zien of een pistool of een revolver is gebruikt, want een pistool gooit
de hulzen eruit, maar een revolver niet.’
Tenzij de dader (of de daderes… zie Havank) de uitgeworpen hulzen in zijn zak steekt…
Forensisch onderzoekers kunnen aan de afgeschoten kogels wel zien wat voor vuurwapen er is gebruikt.
maanantai zegt
Bij een revolver is het een minder goed idee die van dichtbij te gebruiken, wat bij een pistool minder problematisch is. Dit is mede omdat de revolver aan de zijkant open is en van heel dichtbij schieten kan zeker bij een wat oudere revolver de schieter flink beschadigen. Zie: https://www.youtube.com/watch?v=VFBAcz16GvU
Rob Duijf zegt
Allebij niet meer gebruiken, maar voorgoed bijzetten in de vitrine der menselijke stupiditeiten…
maanantai zegt
Je kunt je energie beter besteden aan glysofaat.
Rob Duijf zegt
Je bedoelt glyfosaat oftewel ‘Roundup’? Terecht, dat mag ook in de vitrine der stupiditeiten, liefst zo snel mogelijk.
maanantai zegt
Lijkt me een ietwat nijpender probleem dan pistolen. Overigens, dankzij die pistolen zie je allerlei
leuke films, de eerste leuke film met glyfosaat spuiten moet ik nog zien.