Apenkreten kennen veel minder variatie dan mensen. Bij apen lijkt het allemaal directer: een bepaalde sensatie leidt onherroepelijk tot een bepaalde kreet, terwijl er bij mensen altijd een aantal lagen tussen zitten.
- Bekijk deze video op YouTube
- Bekijk alle filmpjes over Human Language.
franscouwenbergh zegt
Het is heel simpel, eigenlijk, wat ons tot zulke aparte mensapen heeft gemaakt. Maar nog niemand (behalve ik dan) schijnt daar achter gekomen te zijn. Ik meen dat ik je daar al eens opmerkzaam op heb gemaakt, Marc. Dan zul je ook deze reactie wel ongeloofwaardig vinden en niet serieus nemen.
DirkJan zegt
Op het eind wordt beweerd dat mensen apenkreten goed kunnen begrijpen, net als apen kreten van mensen. Maar wat voor verschillende betekenissen kennen ze dan die variatie aan kreten toe? Behalve harde kreten van angst voor gevaar kan ik niets verzinnen. Wel lees ik overal dat apen juist communiceren via gebaren en niet via kreten. Hoe zit dat?
Marc van Oostendorp zegt
Het repertoire is inderdaad beperkt. Waar de informatie vandaan komt dat apen vooral met gebaren zouden communiceren, weet ik niet. Gebaren zijn in de bomen natuurlijk bijzonder onpraktisch. Misschien ben je in de war gebracht door het feit dat apen iets beter met menselijke gebarentaal uit de voeten kunnen dan met gesproken taal, omdat ze op de een of andere manier meer controle hebben over hun handen dan over hun tong.
DirkJan zegt
Het repertoire is beperkt, noemt u dan een aantal voorbeelden. Ik kan geen andere betekenis bedenken dan gevaar en er zijn wetenschappers die ook zeggen dat de kreten verder geen betekenis hebben. Ik heb de afgelopen jaren diverse artikelen gelezen over de betekenis van gebaren bij apen. Hier een nieuwsbericht, maar er zijn er veel meer via Google te vinden.
https://www.nu.nl/wetenschap/3819762/wetenschappers-vertalen-gebaren-van-chimpansees.html
Peter-Arno Coppen zegt
Misschien heb je dit recente artikel van Rik Smits ook al eens gelezen. Smits laat niet veel heel van dierentalen.
DirkJan zegt
Ik kan me wel vinden in de beweringen van Smits, maar dan denk ik dat communicatie met gebaren bij apen (waar hij niet over schrijft) waarschijnlijker is dan dat een palet aan kreten verschillende betekenissen hebben. I
Peter-Arno Coppen zegt
Er bestaat toch ook dat verhaal over kippen (of hanen) die een aparte waarschuwingskreet voor een roofvogel hebben (als je die afspeelt kruipen ze ergens onder) en voor een slang (dan vliegen ze een tak op)? Dat zou je als een rudimentaire symboolfunctie kunnen zien. Maar goed, het is allemaal heel beperkt, daar heeft Smits zeker gelijk in.