
(Bericht redactie Nederlandse Boekengids)
Afgelopen woensdag bezorgde onze drukker me per koerier thuis een doos met het nieuwe nummer van de Boekengids, de dag ervoor in Diemen van de pers gerold. In normaler tijden zou de redactie het nieuwe nummer op onze vaste redactiewoensdag in het Amsterdamse Maagdenhuis gezamenlijk in ontvangst hebben genomen, om het meteen gretig door te bladeren en te bespreken. Maar in het redactielokaal is het stil – op het fluisteren van de catalogi, boeken en oude nummers van TLS, LRB en NYRB na. De redactie zit, net als velen van u, thuis en werkt en vergadert virtueel. Eigenlijk heel vreemd, dat er dan opeens toch weer een papieren nummer blijkt te bestaan.
Een nieuw nummer dus, geschreven en geredigeerd toen het coronavirus nog een Chinese aangelegenheid leek, en gemaakt toen het in Europa nog hoofdzakelijk in Italië en Oostenrijk rondwaarde. En nu heeft u het, als u een papieren abonnement heeft, zometeen thuis, in uw handen, in een Nederland of België dat zich steeds meer schrapzet.
Wat doet het ertoe als het geen coronanieuws is, zou je kunnen denken.
Nou, veel. Hoe belangrijk en troostrijk is het om zo nu en dan even op te houden met het onafgebroken checken van het nieuws en de zinnen te zetten op die hele wereld die er ook nog is, ondanks het virus – stil te staan bij de wereld voor én na de pandemie, en hoe die eruit zou kunnen zien. Ik kan me als hoofdredacteur van een boekenblad in ieder geval geen betere manier indenken om dat te doen dan via de veilige, intieme afstand van het boek.
En om zoveel mogelijk mensen de gelegenheid te geven dat te doen, maken wij dit nummer van de Boekengids digitaal gratis beschikbaar als pdf – om te lezen en vrijelijk te delen en (virtueel!) over van gedachten te wisselen.
Smaakt het naar meer? U abonneert zich al vanaf 15 euro.
Laat een reactie achter